Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #156 maandag 28 juli 2008

Afgelopen dagen heb ik met veel mensen over Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) gesproken en een van de meest voorkomende vooroordelen is dat NLP hetzelfde is als positief denken. Positief denken is een techniek binnen NLP, maar bij NLP hoef je echt niet de hele dag je super goed te voelen of tegen iedereen maar positief en aardig te doen. NLP gaat erover dat je voldoende grip op je emoties hebt zodat je de gepaste emotie bij een bepaalde situatie voelt. Daar komt bij dat ik overtuigd ben dat welzijn begint met intolerantie. Ik heb hier een artikel overgeschreven dat je hier kunt vinden: Welzijn begint met intolerantie. Kortweg komt het erop neer dat je misstanden in je omgeving aan moet pakken, maar dat je ook je eigen emotionele misstanden aan moet pakken.

Daarbij geldt een NLP techniek niet als de manier waarop je het moet doen, maar als een goede houvast voor hoe je je goed kan voelen wanneer je nooit geleerd hebt om dat anders te doen. Maar er zijn genoeg mensen die zelf een manier vinden om zich makkelijk goed te voelen. Dat is prima. Sterker nog, dat zijn nu precies de mensen waarbij NLPers op bezoek komen om uit te vinden hoe ze zoiets nu doen. NLP is namelijk niet geïnteresseerd in iets wat statistisch gezien voor de grootste gemene deler werkt, maar is altijd op zoek naar wat de zogenaamde “masters” zo uitzonderlijk maakt. In plaats van te verworden tot een grijze muis, is het doel juist je op te heffen tot hoe de top 1% hun leven effectief en makkelijk maakt.

Zo ben ik tegen mensen aangelopen die letterlijk met een knip van hun vingers een negatieve emotie stopte en vervingen door een krachtig goed gevoel. Of dat ze een uitgebreid komisch verhaal in hun hoofd afspeelden om te zorgen dat ze weer gingen lachen. Er is net zoveel mogelijk als dat er mensen zijn. Waar het om draait is dat je bij jezelf een nieuwsgierigheid kweekt om nieuw en ander gedrag uit te proberen. Als je te lang vastzit in een bepaald negatief gevoel, dan moet je dat zien als een mogelijkheid om te gaan experimenteren om zelf een nieuwe manier te vinden dit te stoppen en te vervangen door een beter gevoel. Zo heb ik, lang geleden, na het beëindigen van mijn eerste lange relatie, een serie humoristische boeken gekocht (Discworld voor de kenners) en die gelezen om mij over mijn verdriet heen te zetten.

Wat je als uitgangspunt neemt, is je eigen creativiteit. Er is een deel van je brein dat in staat is om creatief nieuwe dingen te bedenken, vorm te geven of in te beelden. Dat is ook precies het deel van je brein dat met een nieuwe goede oplossingen kan komen. Om dit deel van je brein te stimuleren om met oplossingen te komen, is het goed om creatief bezig te zijn. Dat kan schilderen, poëzie, schrijven of wat dan ook zijn. De vakantieperiode is vaak een prima gelegenheid om daar mee te beginnen of het weer op te pakken.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA