Ondanks dat hypnose nu ruim een eeuw algemeen erkend is, is er nog weinig bekend over het fenomeen 'gevoeligheid voor hypnose'. Waarom zijn sommige mensen moeilijker te hypnotiseren dan andere? Met meer inzicht in het fenomeen zou men manieren kunnen vinden om de gevoeligheid te vergroten. Een manier om de gevoeligheid te vergroten maakt het mogelijk meer mensen met psychologische of medische aandoeningen te helpen met behulp van hypnotische interventies.

Huidige theorieën benadrukken het belang van rapport tussen de hypnotiseur en de patiënt. De neuropeptide oxitocine is betrokken bij sociaal binden – het versterkt sociaal gedrag – en het is aannemelijk dat het een rol speelt bij het opbouwen en onderhouden van rapport.

Een recente wetenschappelijke studie heeft hier onderzoek naar gedaan. 40 vrijwilligers die minder gevoelig waren voor hypnose kregen voor een hypnose sessie oxitocine toegediend via een neusspray. Het bleek dat ze beduidend gevoeliger werden voor hypnose dan wanneer ze geen oxitocine toegediend hadden gekregen. De resultaten van dit onderzoek tonen een neurochemische basis aan voor hypnotische reactie en het duidt op een neuraal mechanisme om de gevoeligheid voor hypnose te verklaren.

Bron: Scribd

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]


Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry