Wanneer je pijn bij andere mensen waarneemt, kan dat een nare emotionele reactie oproepen. Echter, er zijn mensen die op zo’n moment zelf ook daadwerkelijk pijn voelen. Ze voelen dus pijn terwijl er niets aan de hand is met hun eigen lichaam. Dit wordt wel ‘synesthetische pijn’ genoemd.

Deze bijzondere gevoeligheid voor pijn komt voornamelijk voor bij mensen bij wie één of meer ledematen zijn geamputeerd. Synesthetische pijn lijkt op een ander fenomeen dat voorkomt bij geamputeerden: ‘fantoompijn’. Dit is een gevoel van pijn of jeuk aan het lichaamsdeel dat is geamputeerd. Ook hier gaat het dus om een ervaring van pijn, terwijl het lichaam zelf niet wordt geraakt.

Synesthetische pijn werkt echter wel anders dan fantoompijn. Fantoompijn ontstaat spontaan, terwijl synesthetische pijn ontstaat wanneer iemand pijn bij iemand anders waarneemt of inbeeldt.

Wanneer we pijn zien of inbeelden, worden er gebieden in het brein actief die echte pijn verwerken. Dit is het gevolg van ons zogenaamde spiegelneuronen systeem – een systeem dat ons helpt om andermans acties en emoties beter te begrijpen. De activiteit in deze specifieke gebieden wordt echter normaal gesproken niet zo sterk als wanneer er echte pijn is. Dit komt door een soort dempend mechanisme dat het activeren van de spiegelneuronen in toom houdt.

Wetenschappers vermoeden dat dit dempende mechanisme bij ‘pijn synestheten’ al dan niet volledig wordt geblokkeerd. Met behulp van EEG scans konden de wetenschappers tijdens een onderzoek zien hoe de spiegelneuronen bij pijn synestheten actiever waren dan bij mensen die geen synesthetische pijn ervaren.

Pijn synesthesie kan een gevolg zijn van de traumatische ervaring van het verliezen van een ledemaat. Ons lichaam wordt gevoeliger voor pijn wanneer er gevaar dreigt. Dit is een natuurlijke neurale reactie die ervoor zorgt dat we waakzamer worden. Het is aannemelijk dat onder bepaalde omstandigheden, zoals een traumatische ervaring, deze gevoeligheid voor pijn blijft, ook al wijkt het gevaar. De plasticiteit van het brein zorgt ervoor dat door de traumatische ervaring de structuur van de hersenen dusdanig verandert dat de gevoeligheid voor pijn verandert.

Bron: New Scientist

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry