Acceptatie is iets wat weinig bij NLP past omdat het te veel je er bij neerleggen is. Natuurlijk zijn er situaties die onoplosbaar lijken te zijn. Het recept van NLP is dan je brein trainen om zich goed te voelen in die ellendige omstandigheden. Maar dat is iets anders dan acceptatie. NLP heeft een aantal technieken waarmee de negatieve patronen onderbroken worden en vervangen door betere patronen. In uitzichtloze situaties is het betere patroon: je goed voelen ondanks die omstandigheden. Tegelijkertijd is het ook goed om je brein op zijn minst de optie open te laten houden dat er iets bijzonders gebeurt. Voor veel aandoeningen is er iets dat spontane genezing heet. Helaas zijn sommige aandoeningen daar niet geschikt voor, maar het is altijd goed om nadat je eerst je hebt leren goed voelen met het realistische toekomstscenario om daarna oefeningen te doen die op zijn minst de optie voor iets wonderbaarlijks open houden.

Zo'n aanpak heb ik gedaan bij iemand van wie de artsen zeiden dat het een terminale aandoening was en dat blijkt de afgelopen jaren gelukkig "slechts" een chronische aandoening te zijn. Om geen valse hoop te wekken is het goed om vast te stellen dat de kans hierop niet groot is en dat dit voorval in mijn beleving geheel op toeval berust. Zo heb ik ook met iemand gewerkt die een dwarslesie had en in een rolstoel zat. Ook bij hem werkte je goed voelen in die situatie beter dan accepteren. Voor een dergelijke aandoening bestaat er geen spontane genezing, maar dan nog is het verstandig om op zijn minst de optie open te houden dat er in de komende jaren nieuwe medische ontwikkelingen komen. Dit heb ik al weer jaren geleden gedaan en onlangs zijn artsen voor het eerst bij een mens erin geslaagd om weer een connectie te maken tussen zijn zenuwsteltsel en zijn verlamde benen. Ik heb geen idee of dit concreet iets betekent voor mij cliƫnt, maar het toont wel aan dat de medische wetenschap in een razendsnel tempo nieuwe ontwikkelingen doormaakt en dat dat proces de komende tijd alleen maar sneller gaat verlopen. In mijn ogen is acceptatie dus de verkeerde strategie en als je het al zou willen dan ook te vroeg. Je leren emotioneel goed voelen in de huidige situatie is iets wat NLP mogelijk is. Dat kan ik niet van tevoren garanderen, maar bij veel mensen werkt het goed, ook mensen die in moeilijke omstandigheden zitten.

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.