Wetenschappers hebben de effecten onderzocht van een nacht niet slapen. Het blijkt dat een slapeloze nacht ons een tijdelijk gevoel van euforie kan brengen, maar ook dat het kan leiden tot een slechter beoordelingsvermogen en zelfs tot verslavingsgevoeligheid.

Tijdens een onderzoek werden 27 jonge volwassenen bestudeerd waarvan ongeveer de helft een goede nachtrust kreeg en de andere helft de nacht oversloeg. Vervolgens werd hen gevraagd om afbeeldingen met uiteenlopende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld konijnen en ijsjes, te waarderen als neutraal of positief. Tevens werden hun hersenen met behulp van een fMRI scan onderzocht.

Degenen die niet hadden geslapen waardeerden de afbeeldingen over het algemeen positiever. Verder was in hun hersenen te zien hoe de mesolimbische route actiever was. Dit is een neurale route die gevoelens van euforie, beloning en motivatie stimuleert. Deze route wordt aangedreven door de neurotransmitter dopamine, een stof die positieve emoties, motivatie, seksuele lust, verslaving, verlangens en beslissingen maken reguleert.

Dit lijkt een positief effect te zijn, maar het kan negatieve gevolgen hebben bij mensen die belangrijke beslissingen moeten maken. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat slaaptekort ervoor zorgt dat de belangrijkste centra in de hersenen waar gepland wordt en waar beslissingen worden genomen, zoals bijvoorbeeld de prefrontale cortex, worden afgesloten. Tegelijkertijd worden de meer primaire neurale functies, zoals de vecht-of-vlucht reflex in de amygdala, geactiveerd.

Na een goede nachtrust is het brein in balans. Wanneer het brein echter te weinig slaap krijgt, schiet het in extremen, wat het beoordelingsvermogen ondermijnt. Dit is een belangrijk gegeven voor mensen in posities met veel verantwoordelijkheid, zoals artsen, piloten of ouders met pasgeboren baby’s.

Slaaptekort als therapie voor mensen die last hebben van depressiviteit is geen optie. Slaaptekort werkt net als een elastiek – tot een zekere lengte kan het uitgerekt worden, maar op een gegeven moment zal het toch knappen.

Bron: Berkeley

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry