De grote ontdekking die Richard Bandler en John Grinder gedaan hebben en wat uiteindelijk tot NLP geleid heeft, is dat de grote Amerikaanse therapeuten uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw geen succes hadden vanwege hun theorieën, want die klopten voor geen kanten, maar vanwege hun persoonlijke vaardigheid in het hypnotiseren en in trance brengen van de cliënten. Bij iemand als Milton Erickson was dat overduidelijk en was Milton zich er natuurlijk bewust van. Maar bij mensen zoals Virginia Satir en Fritz Perls was dat minder duidelijk. Toch gebruikte ook zij hypnose en trance zonder dat ze dat zelf al te bewust door hadden. Bij de gezinstherapie van Virginia Satir begon zij altijd met een oefening om alle familieleden te centreren, hetgeen neerkwam op een ontspannen gevoel van boven naar beneden door je lijf te laten voelen. Een prima trance inductie. Bij de Gestalttherapie van Fritz Perls was het de bedoeling dat je een overleden familielid levendig hallucineerde in de lege stoel die tegenover je stond om vervolgens boos te worden op die hallucinatie. Ook zoiets lukt alleen in trance. Hun leerlingen bakten er niets van omdat zij alleen de theorie overnamen maar niets over hypnose en trance leerden en daar dus ook geen vaardigheid in kregen. Bandler en Grinder ontdekten dat wanneer je iemand wel de hypnotische vaardigheden aanleert dat zijn effectiviteit met mensen en zichzelf meteen met stappen vooruit ging. Alleen omdat in de jaren 70 zij geen hypnose mochten doen op de universiteit waar ze werkten (hypnose bestond immers zogenaamd niet en men dacht dat het gevaarlijk was), hebben zij een aantal complexe NLP technieken ontwikkeld zoals werken met delen en change personal history om mensen indirect in trance te brengen.

Dit is vandaag de dag nog net zo waar als destijds en geldt ook voor NLP trainers. De meeste NLP trainers in Nederland onderwijzen geen hypnose en trance omdat zij zelf die vaardigheid ook nooit geleerd hebben. Doordat de ene trainer de andere trainer opleidde die weer een nieuwe trainer ging trainen is namelijk het besef dat NLP eigenlijk een vorm is van stiekem aan hypnose doen verloren gegaan. Hoe meer schakels er tussen een NLP trainer en de oorspronkelijke bronnen Grinder en Bandler staan, hoe groter de kans is dat zij geen idee hebben van de centrale rol die trance en hypnose hebben binnen NLP. Tegelijkertijd zijn er dan nog steeds natuurtalenten die net als Satir en Perls hypnose en trance gebruiken zonder dat ze zichzelf daar al te bewust van zijn. Hierdoor heb je het gevoel dat als zo'n iemand bezig is er van allerlei bijzondere dingen gebeuren.

Er zijn oneindig veel verschillende trances. Sommige zijn heel natuurlijk zoals bijvoorbeeld gebeurt wanneer je in een auto aan het dagdromen bent. En sommige lijken op ontspanning of meditatie. De trance die ik bedoelde is eigenlijk wat men verstaat onder diep trance. Dat is een trance die het gevolg is van hypnose en waarvan je de diepte kan testen door allerlei hypnotische fenomenen uit te proberen zoals arm catalepsie, arm levitatie, het gevoelig of ongevoelig maken van delen van het lichaam enzovoort. Soms bedoel ik met trance en hypnose precies hetzelfde, maar het is dan beter om diepe hypnotische trance te zeggen in plaats van alleen trance.

Hier doel ik op deze diepe hypnotische trance. Dat is het effect dat Bandler en Grinder in de begin jaren van NLP ontdekten en dat is wat NLP eerst indirect beoogde en bij moderne NLP expliciet gemaakt wordt. Elke NLP training maakt je hier beter in of het nu indirect het doet of expliciet. Alleen is de expliciete manier eenvoudiger, krachtiger en effectiever omdat je geen last hebt van allerlei complexe technieken die ervoor moeten zorgen dat iemand in een diepe trance raakt en je beter kan testen of iemand ook echt in een diepe trance is.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.



Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:



Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.