Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #153 woensdag 2 juli 2008

Wanneer mensen last hebben van problemen rond angst, verdriet of woede of wat voor emotie dan ook, dan is er in mijn visie niets mis met ze. Alleen heeft hun brein een negatief patroon geleerd om te overleven. Dat laatste is belangrijk om te weten. Nare emoties werken in principe hetzelfde als pijn. Pijn is een waarschuwing dat er iets mis met je lichaam is. Stel je stapt in een stuk glas en je zou geen pijn voelen, dan zou de wond ontsteken en je lichaam gaan rotten met de dood tot gevolg. Het is dus goed om pijn te voelen als je in glas trapt. Is de wond eenmaal verzorgd dan kan de pijn eigenlijk wel ophouden. Zo werkt ons lichaam niet, maar zodra je weet dat de wond geen kwaad meer kan, is de functie van het pijnsignaal verdwenen.

Zo is het ook met emoties. In de tijd dat je brein de emotie voor het eerst aanleerde was er waarschijnlijk van alles aan de hand. Door de emotie te gebruiken, stelde je onbewustzijn je in staat om te overleven. Hier was je brein zo blij mee dat het negatieve patroon meteen als overlevingsstrategie werd vastgezet. Ook al voelt het naar, je brein kiest er toch voor om de emotie in stand te houden omdat het bewezen is dat je ermee overleeft. Het oplossen van dit soort problemen is dan ook geen kwestie van het juiste medicijn vinden tegen een geesteskwaal, maar een kwestie van educatie. Je brein opnieuw trainen om zich goed te voelen en te weten dat er betere, meer effectieve manieren zijn om te overleven. Dat alleen stelt het onbewustzijn gerust en laat de negatieve emoties verdwijnen.

De manier waarop het brein leert is om terwijl je slaapt en droomt alle gebeurtenissen van die dag te coderen in ketens van hersencellen die elkaar informatie doorsturen. Dit wordt letterlijk een pad van hersencellen door je brein heen. En elke keer wanneer dit pad geactiveerd wordt door er informatie overheen te sturen, krijg je hetzelfde gedrag. Dat g eldt voor ontbijten, zwaaien, maar ook voor negatieve patronen als ergens bang voor zijn, verdriet over hebben of boos op iemand zijn. Wat NLP doet is met verschillende technieken de breincellen die een bepaald patroon vormen in de war brengen waardoor ze vergeten via welk pad de informatie verstuurd moet worden. Dit is dezelfde verwarring die bijvoorbeeld ook plaats vindt bij EMDR, of bij een nieuwe vorm van fysiotherapie die ik de afgelopen dagen tegen het lijf liep tijdens mijn optreden in Las Vegas.

Door je gevoel een andere kleur te geven en de andere kant op te bewegen, verwar je het brein. Door negatieve gebeurtenissen of toekomstverwachtingen zwart/wit te maken en terug te spoelen evenzo. Dit zijn de technieken die in het gratis rapport “Hoe stop je negatieve gevoelens” beschreven staan, maar dit is de manier waarop het werkt. Hierbij geldt als uitgangspunt van NLP dat veranderingen alleen plaats vinden indien de verandering snel gebeurt, maar vooral leuk is. Plezier en je goed voelen zijn qua emotie krachtig genoeg om alle ellende achter je te laten en te vergeten.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.