Wat doet het hersendeel dat gespecialiseerd is in het verwerken van visuele informatie bij iemand die blind geboren is? Hersenonderzoek heeft aangetoond dat de visuele cortex bij blinde mensen zich onder andere bezig gaat houden met taal.

Onze hersenen kennen specifieke gespecialiseerde gebieden die zich bezig houden met een bepaalde taak. Zo is er een hersendeel dat visuele informatie verwerkt en een ander deel verwerkt auditieve informatie. Het gebied van Broca en het gebied van Wernicke zijn twee gebieden in het brein die zich bezig houden met respectievelijk het produceren en het begrijpen van taal. Bij mensen met aangeboren blindheid blijkt dat een deel van de visuele cortex taken met betrekking tot taal op zich neemt.


Tijdens een hersenonderzoek op blinde mensen konden neurologen met behulp van fMRI scans zien hoe een deel van de visuele cortex actief werd tijdens een taaloefening.

Het is nog onduidelijk welke taaltaken de visuele cortex op zich neemt. Ook weet men niet wanneer in de ontwikkeling van de hersenen de visuele cortex betrokken wordt bij taal. Verder is onbekend waarom de visuele cortex erbij betrokken wordt, aangezien de gebruikelijke hersendelen gewoon in tact zijn en functioneren. Zo reist de vraag of mensen met aangeboren blindheid sterker zijn in taal.

Het onderzoek toont niet aan dat de visuele cortex de functionaliteit van het gebied van Broca en het gebied van Wernicke in zijn geheel kan vervangen. Het toont echter wel aan dat bepaalde gespecialiseerde hersendelen sterk van taak kunnen veranderen, zoals het bezighouden van de visuele cortex met taal. Tevens suggereert het dat taalverwerking niet alleen in de genetisch vastgelegde, zeer gespecialiseerde hersengebieden kan plaatsvinden. Dit betekent dat het ontwerp van ons brein niet volledig van tevoren vaststaat. Het ontwikkelt zich niet volgens een van tevoren vastgestelde handleiding. Het brein bouwt zichzelf. Het bouwproces wordt sterk beïnvloed door de ervaringen die je hebt tijdens je ontwikkeling.

Bron: kurzweilai

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry