De meest interessante ontwikkeling binnen NLP is niet binnen NLP, maar binnen het Enneagram. Het Enneagram is altijd afgewezen door Richard Bandler omdat persoonlijkheidstyperingen mensen zouden beperken in hun ontwikkeling. Ik ben overtuigd van het tegenovergestelde. Je kan niet alles met NLP en je eigen persoonlijkheid leren ontdekken geeft je juist extra ontwikkelingsmogelijkheden en zorgt ervoor dat je minder tijd in valkuilen besteedt. Door de link die ik gelegd heb tussen het Enneagram en de Big Five in mijn boek het Neurogram, is het nu mogelijk om een hoop wetenschappelijk Big Five onderzoek te koppelen aan het Enneagram.

Het interessants daarbij zijn functional MRI scans van mensen met een zelfde Big Five score (dus met een zelfde persoonlijkheidsstructuur) en van mensen met verschillende scores (en dus verschillende persoonlijkheden). Mensen met een zelfde score blijken dezelfde hersenstructuur te hebben en mensen met een andere score ook een andere hersenstructuur. Ipse facto betekent dat dat mensen met een zelfde Enneagramtype hetzelfde soort brein hebben en mensen met een ander Enneagramtype een ander soort brein.

Kortom, het Enneagram geeft aan wat voor soort hardware je in je hoofd hebt. NLP geeft je tools om de software van je brein draait aan te passen, maar kan natuurlijk niet de ene dag op plek X in je brein 100 miljoen hersencellen creƫren en de volgende dag op plek Y. Als je de software aanpast zonder rekening te houden op welk soort hardware die software draait, klinkt niet alleen onzinnig, maar is dat ook. De belangrijkste ontwikkeling binnen NLP is dus het Enneagram omarmen en integreren met NLP.

De ideale manier om te ervaren hoe je NLP en het Enneagram mengt, is het driedaagse NLP en Enneagramweekend:

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.