Het is een verkeerde invulling om NLP te zien als iets dat alleen maar met positiviteit omgaat. Weliswaar wordt het op die manier door veel NLP trainers gegeven, maar dat is een vergissing. NLP is niet inherent positief. NLP gaat (onder andere) over grip en controle op het functioneren van je brein zodat je de juiste gemoedstoestand oproept die het beste past bij de situatie. Heb je dat eenmaal voor elkaar dan kiezen de meeste mensen uiteraard ervoor om zich goed te voelen. Je goed voelen is nu eenmaal veel leuker dan je slecht voelen. Desalniettemin zijn er genoeg situaties waarin een goed gevoel ongepast is of ineffectief is. In die gevallen zet een goede NLPer een negatief gevoel aan.

Met woorden ligt het anders. Slechte NLP trainers leren mensen af om negatieve woorden te gebruiken. Goede NLP trainer onderwijzen mensen om woorden te zien als een stuk gereedschap, de werking van dat stuk gereedschap goed te doorgronden en vervolgens alle gereedschappen die er zijn, dat wil zeggen alle woorden, op een goede manier en op het juiste moment te gebruiken. Dat betekent dat er een veel grotere rol binnen NLP voor negatieve woorden is dat menigeen denkt. Overigens wanneer je Richard Bandler op een podium te keer hoort gaan dan zitten daar ook met grote regelmaat negatieve woorden bij.

Goede NLPers gebruiken alle woorden, het gaat vooral om het effect dat die woorden hebben. Door woorden te combineren met non-verbale communicatie, je eigen emotie en hypnotische technieken zoals bijvoorbeeld metaforische verhalen met nested loops, ben je als goede NLP trainer prima in staat om met negatieve woorden positieve effecten te bereiken. Niet omdat dat moet, maar omdat dat meestal het leukst of het meest effectief is. Maar als het nodig is, dan moet je als NLPer ook in staat geacht worden om met negatieve woorden negatieve effecten op te roepen. Zoals bijvoorbeeld als je tegengewerkt wordt door een bureaucraat om maar iets te noemen.

Niet voor niets past de term NLP zo goed: het brein (Neuro) met alle woorden die nodig zijn (Linguïstisch) beïnvloeden (Programmeren).

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.