Als iemand pijn heeft of emotioneel kapot zit, dan heeft het geen zin om je dat aan te trekken. De meeste mensen hebben de neiging om zich dan ook slecht te gaan voelen en dat heeft geen enkele zin, want door je ook slecht te gaan voelen, bevestig je aan de ander dat hij op het "goede" pad zit en dat het volkomen terecht is dat hij zich zo voelt. Het allerergste is medelijden, hetgeen letterlijk mede-lijden is, dat wil zeggen samen lijden. Ook dat bevestigt alleen maar het slechte pad waar iemand anders op zit. Dit werkt zelfs neurologisch. Het brein bevat zogenaamde spiegelneuronen die gevoel kopiëren van de mensen die zij zien. Dat is de reden dat de meeste mensen zich slecht gaan voelen in dit soort situaties. En dat is de reden dat zulk gedrag het negatieve patroon extra vast zet. De spiegelneuronen van de persoon die in eerste instantie de pijn had of de negatieve gevoelens, kopiëren weer de negativiteit van de omstanders.

Veel beter is het dus om je eigen goede gevoel vast te houden. Ook dat gevoel verspreid zich onder de mensen net zoals negatieve gevoelens. Regel is dat diegene die het beste in staat is om zijn gevoel vast te houden, bepaalt wat de sfeer in de kamer is. Meestal is dat de negatieve emotie omdat de meeste mensen veel beter zijn in zich slecht voelen dan in zich goed voelen. Maar als je, bijvoorbeeld door training, goed getraind bent om je goed te blijven voelen en jij bent daar sterker in dan de ander in zich slecht voelen, dan bepaal jij de sfeer en zorg je ervoor dat de persoon die zich slecht voelt zich beter gaat voelen. Jij bent dan de rots in de branding, het baken van licht dat laat zien dat het ook anders kan. Daar heeft iemand die in de problemen zit veel meer aan.

Omdat het om zo'n neurologisch proces gaat met die spiegelneuronen, is het inderdaad zaak om hard te zijn. Niet voor niets wordt er gezegd: "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden". Dat sluit dan ook meteen aan bij mijn artikel: Welzijn begint met intolerantie

Hard zijn is dus een veel betere instelling dan soft.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.