NLP is in wezen een meta-discipline waarmee je excellent gedrag in kaart brengt om het zelf je eigen te maken en door te geven aan anderen. Daarbij hebben NLPers van het eerste uur zoals Richard Bandler veel gekopieerd van Oosterse yoga. In een aantal NLP technieken zit Oosterse yoga. En soms is er expliciete Oosterse yoga zoals hier:Ik zeg expres Oosterse yoga omdat in het Westen yoga verwesterd is en haar roots met India verloren is. Het heeft weinig met Oosterse yoga meer te maken. In mijn boek Word wie je bent, gaat een heel hoofdstuk over Oosterse yoga om je wilskracht te trainen. Meer informatie staat hier: "Word wie je bent: zelfontwikkeling met Neurosofie"

Oosterse yoga werkt. Ik vind het persoonlijk te veel tijd en pijn kosten, maar het werkt zonder meer. En als het werkt dan betekent het dat de oefeningen in lijn zijn met hoe het brein echt in elkaar steekt, want anders had het geen effect. NLP maakt een onderscheid tussen het bewustzijn en het onbewustzijn. Veel NLP houdt het automatiseren van onbewuste processen in. Door iets onbewust bewust te maken, te verbeteren, effectiever te maken om het tenslotte weer onbewust te maken. Het effect is dat je dagelijkse bezigheden zoals je goed voelen, ontspannen en plezier maken automatisch goed gaan zodat je met je bewustzijn in het hier en nu meer kan genieten van de mooie momenten van het leven. Een deel van deze insteek zie je ook terug in Oosterse yoga.

Waar NLP echter afstand van neemt is inderdaad de ethiek van Oosterse yoga. Jezelf vergeven, disharmonie oplossen, verontschuldigen aan slachtoffers gaat inderdaad aan NLP beoefenaars voorbij. En terecht, want het is nergens voor nodig. Wanneer je met NLP in staat bent om je goed te voelen, dan is dat allemaal nergens meer voor nodig. Noch voor jezelf noch voor eventuele slachtoffers, hoewel ik (of NLP) me ernstig afvraag of het voor de overgrote deel van de mensen überhaupt zinnig is om te spreken over slachtoffers. Uiteraard zijn er een paar slechte mensen op de wereld die echte slachtoffers maken, maar de meeste mensen doen hun best om zo goed mogelijk te leven aan de hand van wat ze geleerd hebben in hun leven. Om als zij een keer met iemand een conflict hebben de ander als slachtoffer te beschrijven, gaat echt te ver. Gelukkig zijn er maar heel weinig echt slechte mensen en zijn de meeste mensen goed bezig ook al gaat het wel eens mis. Maar daar is niets mis mee. Dus, vergeet alle slachtoffers dan zijn ze er ook niet meer.

[Update 2014: tegenwoordig heb ik HypnoYoga ontwikkeld. Meer lees je hier over op NLP Magick]

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.