Het idee dat NLP een te positieve bril heeft, is het gevolg van slechte NLPers die nooit goed begrepen hebben hoe NLP in elkaar steekt. Helaas heb je er hier veel van in Nederland. NLP is namelijk een meta-discipline waarmee je menselijk gedrag op een eenduidige, systematische manier in kaart brengt door middel van strategieën die excellent gedrag weerspiegelen. Met andere woorden: met NLP breng je een gebied in kaart zodat je daar op een goede manier mee om kan gaan. Effectief je brein gebruiken en goed omgaan met je emoties is daar een voorbeeld van. Ook op dat gebied heeft NLP de beste strategieën in kaart gebracht.

Slechte NLPers hebben nu helaas dit toepassingsgebied verwart met het geheel van NLP. En ze hebben ten onrechte het idee in hun hoofd gehaald dat er geen plaats is voor nare, negatieve of slechte emoties. Uiteraard zijn dit soort eenzijdige strategieën verre van excellent of optimaal. Veel beter is het om in staat te zijn goed om te gaan met positieve en negatieve emoties. Wanneer je dat eenmaal voor elkaar hebt zullen de meeste mensen ervoor kiezen om het grootste gedeelte van de tijd zich goed te voelen. Maar er zijn genoeg situaties te bedenken zoals het verlies van een dierbare waarbij het veel gepaster is om een negatieve emotie te voelen. Goede NLPers (die schaars zijn) leren mensen dan ook altijd om zowel je goed te kunnen voelen als je slecht te kunnen voelen. In het geval van negatieve emoties gaat het er echter wel om binnen NLP om de negatieve emoties zelf in de hand te kunnen houden zodat je ze voelt voor een periode die bij de situatie past, maar nooit langer dan die periode. Als dat laatste het geval is heb je te weinig grip op je eigen breinprocessen en dat is dan wel weer een slechtere situatie waar iets aan gedaan moet worden.

Kortom, binnen goede NLP is plaats voor negatieve emoties.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.