Wetenschappers zijn al een aantal jaren bezig met onderzoek naar de effecten van mediteren op het brein. De resultaten zijn alleen maar positief.

Mediteren is lastiger dan het op eerste gezicht lijkt. Het vereist doorzettingsvermogen, want je moet volhouden. Maar als dat lukt beginnen er al na een paar dagen veranderingen plaats te vinden in het brein. De afgelopen jaren hebben wetenschappers onder andere fMRI scans gebruikt om de breinen te bestuderen van zowel beginnende als gevorderde ‘mediteerders’. Er wordt gezocht naar de effecten van mediteren op het brein op de gebieden van cognitie, gedrag, fysieke en emotionele gezondheid en de plasticiteit van het brein. Er begint zich een steeds beter wetenschappelijk beeld te vormen van meditatie en het lijkt erop dat mediteren veel invloed heeft op je psychologie, gemoedstoestand en fysieke gezondheid.

Door middel van verschillende soorten experimenten op verschillende groepen vrijwilligers opgezet in verschillende universiteiten onderzoeken wetenschappers de veranderingen die plaatsvinden in het brein wanneer iemand regelmatig mediteert – bij sommige experimenten moeten de vrijwilligers soms wel maanden achtereen elke dag mediteren. Zo blijken mensen die mediteren zich steeds beter te kunnen concentreren en kunnen ze steeds beter hun aandacht vasthouden. Onderzoekers denken dat dit komt, omdat de capaciteit in ons brein van het zogenaamde werkgeheugen door regelmatig mediteren lijkt te verbeteren.

Naast een verbetering van de cognitieve capaciteiten zien wetenschappers tevens een verbetering van de emotionele gezondheid. Het blijkt dat mediteren het algemene sociale en emotionele functioneren verbetert. Deelnemers tijdens een onderzoek werden, naarmate ze langer mediteerden, minder angstig en ze werden zich meer bewust van hun emoties en kregen daar ook meer grip op. Onderzoekers denken dat mediteren mensen leert om meer controle te krijgen op impulsieve emotionele reacties.

Controle over iemands emoties zou ook de sleutel kunnen zijn voor een betere fysieke gezondheid. Verschillende studies tonen aan dat mediteren goed helpt tegen eetstoornissen, drugsmisbruik, psoriasis en met name tegen terugkerende depressie en chronische pijnen. Mediteren blijkt de gevoeligheid voor pijn te verminderen – niet dat je pijn minder voelt, maar dat je jouw emotionele reactie op pijn beter onder controle leert krijgen.

Verder hebben fMRI scans aangetoond dat bepaalde hersendelen verantwoordelijk voor empathisch vermogen en het delen van emoties actiever zijn bij mensen die al langer mediteren. Medeleven is een complex emotioneel en neurologisch proces en een voorwaarde voor beter kunnen meeleven is dat je zelf emotioneel in balans bent.

Men vindt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van mediteren op cognitief, emotioneel en fysiek niveau. Er zijn zelfs aanwijzingen dat in enkele gevallen mediteren medicijngebruik zou kunnen verlichten of zelfs helemaal zou kunnen vervangen. Twee grote voordelen van mediteren is dat iedereen het kan doen. Het kost maar 20 minuten van je tijd per dag en je hebt alleen een rustig plekje nodig. Het andere voordeel is dat de eerste effecten in het brein al na een paar dagen plaatsvinden.

Bron: New Scientist

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry