Er bestaat een direct verband tussen de grootte van de amygdala en de grootte en complexiteit van ons sociale netwerk.

De amygdala is een kleine amandel-vormige structuur in de hersenen en het is belangrijk voor het hebben van een rijk en gevarieerd sociaal leven. In een studie hebben wetenschappers ontdekt dat hoe groter en complexer iemands sociale netwerk is, hoe groter zijn of haar amygdala is.

Deelnemers aan de studie, met leeftijden uiteenlopend van 19 tot 83 jaar oud, moesten een enquete invullen waarin werd gevraagd de sociale contacten en de verschillende relaties onderling te beschrijven. Vervolgens werden hun hersenen gescand met een fMRI scanner waardoor de afmetingen van verschillende regionen in het brein konden worden bekeken. Hieruit kwam duidelijk de relatie naar voren tussen de afmeting van de amygdala en de grootte en complexiteit van het sociale netwerk.

Deze studie is onderdeel van een uitgebreid onderzoek om meer te leren over de relatie tussen hersenafwijkingen van bepaalde hersendelen en sociaal gedrag bij mensen.

Bron: Kurzweilai

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry