Wetenschappers hebben een proteïne ontdekt die het mogelijk maakt voor zenuwcellen om zichzelf te repareren.

De meeste zenuwcellen gaan een heel leven lang mee, in tegenstelling tot de meeste andere cellen in ons lichaam. Het is dus belangrijk dat deze cellen zichzelf kunnen onderhouden. Het is bekend dat zenuwcellen zichzelf kunnen repareren. Men weet bijvoorbeeld dat wanneer een axon afbreekt, één van de dendrieten wordt omgebouwd tot een nieuwe axon. Hier zit een complex proces achter, aangezien axonen de celdelen zijn die informatie doorsturen, terwijl dendrieten informatie juist ontvangen. Het is dus niet alleen een kwestie van de ene uitstulping vervangen voor een andere, tevens moet de hele functie van de uitstulping worden aangepast.

Tijdens proeven op neuronen van fruitvliegjes hebben wetenschappers ontdekt welke proteïnen betrokken zijn bij dit herstel van de cel. Eén van de belangrijkste taken tijdens het herstel is het opnieuw opbouwen van de microtubules. Microtubules zijn eiwitstructuren die ‘het geraamte’ van (onder andere) neuronen vormen. Tijdens de proeven bleek voornamelijk één specifieke proteïne een belangrijke rol te spelen in de aanmaak van microtubules.

De resultaten van dit onderzoek bieden meer inzicht in hoe neuronen zichzelf onderhouden en repareren. Dit is zeer interessant voor studies die zich bezig houden met het ontwikkelen van behandelingen die zenuwziekten en zenuwbeschadigingen proberen op te lossen.


Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry