Onderzoekers hebben ontdekt dat de stof lenalidomide een positief effect heeft op door ouderdom verzwakte immuunsystemen.

Cytokines zijn proteïnen die ons lichaam gebruikt om virussen en bacteriën aan te vallen en om ontstekingen tegen te gaan. Er bestaan een aantal soorten en ze vormen een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Wanneer we ouder worden, neemt de cytokineproduktie echter af. Hierdoor wordt ons immuunsysteem niet alleen van minder cytokines voorzien, ook kunnen de verschillende soorten uit balans raken. Hierdoor verzwakt ons immuunsysteem met als gevolg dat naarmate we ouder worden, we steeds kwetsbaarder worden voor virussen, bacteriën en ontstekingen, waardoor onze algehele gezondheid achteruit gaat. Mensen die langer gezond blijven, hebben ook op latere leeftijd nog een goede cytokineproduktie.

Een team onderzoekers heeft ontdekt dat de stof lenalidomide de cytokineproductie kan verbeteren. Bij proefpersonen van verschillende leeftijden werden de niveaus van de verschillende cytokinesoorten gemeten terwijl ze een extreem lage dosis lenalidomide kregen toegediend. De onderzoekers zagen dat de niveaus bij 21 tot 40 jarigen zichtbaar toenamen, maar niet heel veel. Bij deelnemers ouder dan 65, echter, namen de niveaus aanzienlijk toe. Bovendien werd de verhouding tussen de verschillende soorten cytokines verbeterd. Het effect van de lage dosis duurde tot 5 dagen. Uit het onderzoek bleek dat het immuunsysteem duidelijk aansterkte.

De wetenschappers benadrukken dat het doel van het onderzoek het verbeteren van de gezondheid van ouderen is, of zorgen dat ouderen langer gezond blijven, en niet het verlengen van het leven. Het ouder worden is een complex proces waarbij veel factoren een rol spelen. Eén van de eigenschappen van ouder worden is dat het immuunsysteem kan worden aangetast waardoor de gezondheid achteruit gaat. Het onderzoek heeft zich gericht op het opvangen van dit probleem.

Opvallend is dat er van de stof lenalidomide slechts een hele lage dosis nodig is. Het voordeel hiervan is dat er geen bijwerkingen zijn wanneer je dit inneemt. Ouderen zouden dus om de zoveel dagen een pil kunnen slikken met daarin een lage dosis lenalidomide verwerkt. De onderzoekers zijn zeer positief en willen in 2011 op grote schaal de toepassing van de stof in klinieken uitproberen.


Bron: News UCSF

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry