Smetvrees is een vorm van dwangmatig handelen of dwangneurose, ook al klinkt het als een fobie voor vuil. Als het alleen slechts een fobie voor vuil zou zijn, dan was het genoeg om met de zwart/wit terugspoeltechniek het aan te pakken en mensen te laten zien dat ze ontspannen en met plezier in het vuil kunnen zitten. In de situatie die jij beschrijft dus alles wat haar moeder aangeraakt heeft en waar haar moeder geweest is. Op zich is dit nog steeds goed om de zwart/wit terugspoeltechniek om deze manier te doen, alleen is het zaak om eerst het dwangmatige karakter aan te pakken. Het ritueel van schoonmaken en douchen zorgt er namelijk voor dat zij zich goed gaat voelen. En zonder het ritueel voelt ze zich slecht.

De manier waarop NLP omgaat met dwangmatig handelen en dus ook bij smetvrees is om het dwangmatige in stand te houden, maar te voorzien van een betere inhoud. Op zich is er niks mis met dwangmatig handelen. Een van de grootste problemen die mensen kennen is dat ze niet in actie komen en niet gemotiveerd zijn. Iemand die dwangmatig handelt heeft van dat probleem geen last. Alleen is de inhoud vaak zo onhandig. Vandaar dat het slim is om het ritueel zo aan te passen dat het stap voor stap de negatieve inhoud vervangen wordt door een positieve inhoud. Als jouw cliënt reeds in staat is om de gevoelsomdraaitechniek te doen, pas haar ritueel dan aan zodat ze deze techniek gaat doen als zij last van smetvrees krijgt. Verder is het zaak om het ritueel steeds sneller en korter te maken zodat jouw cliënt steeds minder tijd er aan kwijt is. Op die manier maar je voor haar een geheel programma, zoals hier beschreven staat: NLP en een dwangstoornis

Het is inderdaad goed om ook met een Schwiss aan het zelfbeeld te werken. Meestal heeft iemand met smetvrees een negatief zelfbeeld. Daarnaast is het ook zaak om als de smetvrees zo verbonden is met de moeder om een aantal negatieve ervaringen met moeder uit het verleden zwart/wit terug te spoelen zodat het brein de negatieve referentiepunten kwijt raakt.


Ik heb net zoveel hekel als jij aan spam. Ik zal je gegevens dan ook nooit aan derde partijen geven.
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.