Het is wetenschappers gelukt om in het laboratorium kleine, maar functionerende menselijke levers te produceren.

De studie moet nog verder uitgewerkt worden. De levers die geproduceerd zijn, zijn zo’n 2,5 cm in diameter en wegen nog geen 6 gram, dus veel te klein om te gebruiken in een mensenlichaam, maar ze functioneren wel normaal – in ieder geval in het laboratorium. De volgende stap is om de levers te transplanteren in dieren om te onderzoeken of de levers na transplantatie nog steeds goed blijven functioneren.

Dit onderzoek is een belangrijke stap. Het uiteindelijke doel zal zijn om functionerende levers te produceren om het probleem van het tekort aan leverdonoren op te vangen. In het laboratorium geproduceerde levers zijn ook zeer geschikt om veilig nieuwe medicijnen op uit te proberen.

De onderzoekers benadrukken dat de studie nog maar in de kinderschoenen staat en dat er nog veel onderzocht moet worden. Zo moet men nog uitvinden hoe men miljoenen levercellen tegelijk kan kweken om grotere levers te creëren (groot genoeg om te gebruiken in patiënten). Ook moet de veiligheid van het transplanteren van deze kunstmatig geproduceerde organen verder onderzocht worden.

Maar de onderzoekers zijn zeer positief. Hun methode om een heel orgaan te kweken lijkt in beginsel goed te werken en het biedt zelfs misschien mogelijkheden bij het kweken van andere organen, zoals nieren en alvleesklieren.


Bron: WFUBMC

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry