Onderzoekers hebben de transformatie in het oog van licht tot hersensignalen kunnen meten.

Met behulp van een speciaal ontwikkeld apparaat konden onderzoekers de elektrische signalen van retinale neuronen opnemen. Met behulp van de techniek konden ze niet alleen zien hoe de kegeltjes en staafjes van de retina verdeeld zijn, maar ook welke kegeltjes met welke zenuwcellen verbonden zijn.

Licht dat het oog binnenkomt, valt op het netvlies (de retina) dat onder andere bestaat uit kegeltjes en staafjes. De kegeltjes nemen kleurverschillen waar en de staafjes nemen licht en donker waar. Deze informatie wordt doorgegeven aan de zenuwknoop of ganglion in het netvlies. De ganglion is een groep neuronen. Deze neuronen staan in directe verbinding met het hersendeel dat visuele informatie verder verwerkt.

Met het instrument konden de onderzoekers zien hoe licht wordt omgezet via de kegeltjes en staafjes, door de ganglioncellen, tot bruikbare signalen voor de hersenen. Met behulp van dit onderzoek kunnen wetenschappers meer leren over niet alleen de werking van de retina, maar ook over de structuur. Dit kan uiteindelijk helpen bij het ontwikkelen van betere retinale implantaten.


Bron: Salk

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry