Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #150 vrijdag 6 juni 2008

Naar aanleiding van een van de afgelopen nieuwsbrieven kreeg ik veel vragen over hoe je met NLP ervoor kan zorgen dat je dingen anders gaat zien. Binnen NLP noemen we dit “reframen” en er zijn verschillende manieren om dat te doen. Zo kun je de inhoud van een situatie veranderen qua betekenis. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel binnen de politiek. Even los of je het er mee eens bent of niet, maar zodra je spreekt over de Bos Bejaarden Belasting dan doe je een poging om de inhoud van, in dit geval, een politiek voorstel te veranderen.

Wat ook mogelijk is, is om de context te veranderen. Je laat de inhoud voor wat het is, maar plaatst het in de context van een andere betekenis. Een mooi NLP voorbeeld zijn de vieze sokken die menig man door het huis laat slingeren. Daar valt inhoudelijk weinig aan te veranderen, maar de context kun je wel wijzigen. Namelijk van “zie je wel, mijn man is een grote sloddervos die nooit zijn sokken opruimt”, naar “ah, kijk ik ben niet eenzaam en alleen”. De inhoud blijft hetzelfde; de sokken zijn nog steeds even vies, maar het wordt in een ander kader geplaatst.

Met mijn filosofische achtergrond vind ik het mooi om te zien hoe bij oude filosofen dit soort gedachten ook al aanwezig waren. Zo schrijft mijn favoriete filosoof Nietzsche in zijn jongen jaren:

“Te goed of te slecht denken van de wereld – Of men nu te goed of te slecht denkt over zaken, men houdt er netto altijd meer plezier aan over: want als onze vooroordelen te gunstig zijn, dan voegen we meestal meer zoetheid toe aan een ervaring dan dat er in werkelijkheid is. Zijn we te negatief dan ontstaat er een plezierige teleurstelling: wat al beter aan de situatie was, wordt nog eens versterkt door het effect van de verrassing dat het allemaal mee valt. - Een realistische inborst ervaart in beide situaties precies het tegenovergestelde.” Nietzsche in Menselijk, Al te Menselijk – aforisme 622.

Dr. Richard Bandler zou na zo'n quote tegen mij zeggen “Nietzsche is dood, Joost!”, maar ik zie duidelijke links tussen NLP en het vroege werk van Nietzsche. Hier maakt hij duidelijk dat het weinig zin heeft om te proberen realistisch te zijn. Omdat het onmogelijk is om de toekomst te voorspellen kun je niet realistisch zijn als het gaat over toekomstige ontwikkelingen van jezelf of van anderen. Dan ben je beter af met een blik op de situatie die of te slecht is of te positief. En als ik dan mag kiezen, kies ik altijd voor dat laatste omdat ik overtuigd ben dat je met een te positieve levenshouding een stuk gezonder wordt. Wil je dus situaties anders beschrijven dan is mijn recept om te zorgen dat je de inhoud en/of de context zo verandert dat je er te positief tegen aan kijkt.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.