Het is wetenschappers gelukt om beschadigde zenuwcellen in de ruggengraat, die motoriek reguleren, te laten herstellen. Dit kan leiden tot betere behandeling van verlamming en andere motorische gebreken als gevolg van zenuwcel beschadiging.

Tijdens de eerste stadia van de groei van cellen is de activiteit van een enzym genaamd PTEN laag. Hierdoor krijgt het eiwit mTOR de ruimte om groei te stimuleren. Wanneer de groei compleet is, wordt PTEN actief, waardoor mTOR wordt geblokkeerd. Dit heeft als gevolg dat cellen niet meer verder groeien, maar ook dat, wanneer een cel beschadigd is, een beschadigde cel zich niet kan herstellen. Als bij zenuwcellen door beschadiging de axonen of andere uitlopers worden doorbroken, heeft dat grote gevolgen afhankelijk van de functie van de zenuwcellen.

Bijvoorbeeld een gebroken nek kan als gevolg hebben dat het lichaam volledige verlamd raakt onder de breuk, dat het gevoel van de tastzintuigen verdwijnt, dat de controle over de blaas en darmen verslechtert of verdwijnt of dat seksuele functies verdwijnen. Ook kunnen indirecte gezondheidsrisico’s ontstaan als blaasinfecties, drukpijnen of bloedproppen als gevolg van gebrek aan lichaamsbeweging. En dat terwijl het zenuwstelsel in principe intact is, behalve op de plek van de breuk.

Door het enzym PTEN te verwijderen blijkt het mogelijk te zijn de groei en daarmee het herstel van een cel weer te stimuleren. Tijdens een studie in 2008 is dit gelukt bij muizen waarbij de optische zenuwcellen waren beschadigd. Na de behandeling herstelden de zenuwcellen de verbinding tussen de ogen en de hersenen. Tijdens een recente studie is het gelukt om bij knaagdieren de beschadigde neuronverbindingen in de corticospinale baan te herstellen.

Tot nu toe waren gebreken als verlamming en verlies van functies door beschadiging aan de ruggengraat niet te behandelen. Echter, de nieuwe ontdekkingen maken het mogelijk behandelingen te ontwikkelen om de zenuwcelverbindingen te laten herstellen.

Vervolgonderzoek op muizen richt zich nu op het daadwerkelijke herstel van de motorische functies nadat de zenuwcelverbindingen weer zijn aangemaakt. Tevens wordt de behandeling zelf verder verfijnd.


Bron: Eurekalert

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry