Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust goed is voor het brein, maar concreet bewijs voor de biologische processen hierachter is tot nu toe nog niet echt gevonden. Recent onderzoek lijkt de eerste bewijzen te hebben verzameld.

Tijdens een studie op ratten onderzochten wetenschappers in de hersenen het niveau van een stof, andosine trifosfaat (ATP) genaamd. ATP voorziet de cellen van energie. Ze ontdekten dat het niveau van de stof in vier belangrijke hersendelen die actief zijn wanneer de dieren wakker zijn, tijdens de non-REM slaap toenam. Dit ging gepaard met een afname van de hersenactiviteit in deze slaapfasen. Als de ratten wakker werden gehouden tot 3 of 6 uur na hun normale slaaptijden, bleek dat het ATP-niveau niet toenam.

Dit duidt erop dat slaap nodig is om het ATP-niveau weer op pijl te krijgen, aangezien het niveau niet toenam toen de ratten wakker bleven. Wanneer dieren wakker zijn, verbuiken hersencellen veel energie. Een toename van energie zou de herstelprocessen tijdens slaap kunnen ondersteunen.


Bron: Eurekalert

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry