Men is er lang van uit gegaan dat de structuur van het brein bij volwassenen niet meer verandert. Dit blijkt echter niet zo te zijn.

Lang hebben neurowetenschappers gedacht dat de verbindingen tussen de neuronen in het brein vanaf een bepaald punt in het leven vast werden gezet, waarna veranderingen niet meer mogelijk waren. De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzingen gevonden die aan lijken te tonen dat dit niet het geval is. Een recent onderzoek suggereert dat de hersenen constant veranderen door het opdoen van ervaringen.

Tijdens het onderzoek werden de snorharen van volwassen muizen verwijderd. Snorharen zijn bij muizen belangrijke tastzintuigen. Met behulp van geavanceerde apparatuur konden de verbindingen van de hersencellen in het brein bestudeerd worden. Uit het experiment bleek dat zodra er één snorhaar verwijderd werd binnen een uur al nieuwe neuronenverbindingen ontstonden om het gemis van die haar op te vangen. Ook in de dagen en weken daarna waren de hersenen nog steeds bezig zich aan te passen.

Dit onderzoek en andere laten zien dat de somatosensorische en visuele cortices zeer veranderbaar zijn. Op het moment dat er nieuwe ervaringen zijn of dat de zintuigen veranderen, blijkt de hersenstructuur te veranderen om de nieuwe input zo goed mogelijk te kunnen verwerken.


Bron: Phys Org

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry