Wetenschappers hebben kunstmatig functionerende, transplanteerbare levers gemaakt tijdens een studie op ratten. Als deze technologie verder wordt ontwikkeld, zou het leverdonatie kunnen vervangen.

Als een orgaan ziek wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Jaarlijks sterven veel mensen aan bijvoorbeeld hart-, nier- en leverziekten. Met behulp van orgaandonatie kan het gevaar verholpen worden. Echter, de patiënt is dan afhankelijk van de aanwezigheid van een geschikte donor.

Onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van het zieke orgaan en ‘slechts een paar’ gezonde cellen van buitenaf die na deling het nieuwe orgaanweefsel vormen. De technologie was eerst uitgeprobeerd op harten twee jaar geleden, maar recent onderzoek op levers heeft nu belangrijke stappen vooruit gezet.

De technologie maakt gebruik van de reeds bestaande structuur van het orgaan. Een orgaan bestaat niet alleen uit het orgaanweefsel, maar ook uit extra structuren om het orgaan bijvoorbeeld stevigheid te geven of van voeding te kunnen voorzien. Van het zieke orgaan wordt het zieke orgaanweefsel verwijderd, waardoor een soort bouwsteiger van proteïnen en suikers en het bloedvatenstelsel overblijft. Vervolgens worden gezonde orgaancellen aangebracht die uit kunnen groeien samen met de bestaande structuur tot een nieuw orgaan. Tijdens een recente studie op ratten is het voor het eerst gelukt om op deze manier een tijdelijk goed functionerende lever te maken.

Het voordeel van deze technologie is dat er geen orgaandonoren meer nodig zijn. Men maakt gebruik van het orgaan van de patiënt zelf. Een probleem is natuurlijk wel dat de gezonde orgaancellen wel gedoneerd moeten worden, maar het gaat hier niet meer om het hele orgaan. Bovendien, is een gezonde lever in staat om binnen een paar dagen de verwijderde cellen te vervangen, dus voor levercellen zouden donoren gevonden kunnen worden. Voor andere organen zal dit moeilijker zijn, omdat die zich slecht of niet kunnen regenereren. Hier staat tegenover dat de ontwikkelingen op het gebied van stamcelonderzoek veelbelovend zijn. Als men gebruik leert maken van stamcellen die nog kunnen specialiseren in alle cellen in het lichaam, kunnen deze gebruikt worden in plaats van gespecialiseerde orgaancellen.

De technologie is nog niet optimaal en zal nog verder ontwikkeld moeten worden. De levers in de ratten werkten acht uur lang goed, maar daarna begonnen complicaties op te treden. Toch is deze studie een belangrijke stap vooruit. De wetenschappers verwachten dat binnen tien jaar de technologie voldoende zal zijn gevorderd dat het toepasbaar zal zijn bij mensen.


Bron: Technology Review

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry