Bij onderzoek op muizen is een soort genetische ‘aan/uit-knop’ gevonden waardoor het door ouderdom aftakelende brein zich hersteld.

Cognitieve achteruitgang, en dan met name geheugenverlies, is een normaal onderdeel van het ouder worden zowel bij mensen als bij dieren. Waarom dit gebeurt en hoe dat zou kunnen worden voorkomen is op dit moment nog grotendeels onbekend.

Tijdens een onderzoek op oude en jonge muizen werden de leervaardigheden en het geheugen op de proef gesteld en tegelijkertijd werd de activiteit in de hersenen onderzocht. De wetenschappers ontdekten dat bij de jonge muizen een bepaald cluster van ongeveer 1500 genen actiever werd. Van dit cluster is bekend dat het bepaalde proteïnen maakt die belangrijk zijn voor leren en onthouden. Bij de oude muizen veranderde echter weinig tot niets. Dit verschil was ook duidelijk te zien in het volbrengen van de leer- en geheugentaken. De oude muizen waren er beduidend slechter in. Bij de oude muizen was het cluster ‘uitgeschakeld’.

Door het DNA te onderzoeken, kwamen de wetenschappers er achter dat de jonge muizen beschikten over een bepaald moleculair fragment dat verbonden is aan het cluster. De oude muizen beschikten niet over deze verbinding. Vervolgens injecteerden de wetenschappers bij de oude muizen een enzym dat helpt bij het binden van dit moleculaire fragment aan de juiste specifieke proteïnen van dit cluster. Dit had als gevolg dat de leervaardigheden en het geheugen bij de oude muizen aanzienlijk verbeterden. Het cluster werd als het ware weer ‘ingeschakeld’.

Onderzoek heeft aangetoond dat het menselijk brein op een vergelijkbare manier werkt met dezelfde moleculen. Echter, omdat het menselijk brein complexer in elkaar zit, is niet te zeggen of de resultaten van het onderzoek op muizen hetzelfde zullen zijn als wanneer een vergelijkbaar onderzoek op mensen wordt uitgevoerd. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het enzym andere processen in het brein verstoort. Ook vermoeden de wetenschappers dat er bij mensen meer moleculen zijn betrokken dan alleen het moleculaire fragment dat ontdekt is bij de muizen. Verder is nog steeds niet duidelijk waarom zo’n cluster wordt uitgeschakeld tijdens het ouder worden. Misschien gebeurt het juist om het brein te beschermen tegen andere mogelijke processen. Het kunstmatig aanzetten van het cluster genen zou dan grote gevolgen kunnen hebben.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry