Stamcellen uit het endometrium (baarmoederslijmvlies) zouden cellen kunnen vervangen die beschadigd zijn door Parkinson.

Recent onderzoek op laboratoriummuizen heeft aangetoond dat endometriale stamcellen, die getransplanteerd worden in het brein, het functioneren herstellen van beschadigde hersencellen.

In het endometrium zitten relatief veel stamcellen die makkelijk zijn te verzamelen om te gebruiken voor andere doeleinden. In de medische wetenschap heeft men ontdekt dat getransplanteerde stamcellen beschadigde of zelfs vernietigde cellen kunnen vervangen en hierdoor de functie van de oorspronkelijke cellen kunnen overnemen. Stamcellen zijn namelijk in staat uit te groeien tot elke gespecialiseerde cel in het lichaam. In geval van Parkinson zouden stamcellen gebruikt kunnen worden om nieuwe delen in de hersenen te vormen die de beschadigde hersendelen kunnen vervangen.

Tijdens het onderzoek kregen de laboratoriummuizen, die allen leden aan Parkinson, hun eigen endometriale stamcellen in hun hersenen geïmplanteerd. Het gevolg was dat er vrijwel direct weer meer dopamine werd geproduceerd. Dopamine is de neurotransmitter die de motorische neuronen stimuleert die op hun beurt de spieren aansturen. Door de ziekte van Parkinson wordt de dopamineproductie in de hersenen afgebroken.

Eén van de grote voordelen van stamcellen uit het endometrium is dat deze cellen bij volwassenen vandaan gehaald kunnen worden en er geen ethische vragen rijzen zoals wanneer embryonische stamcellen worden gebruikt. Bovendien lijkt het erop dat endometriale stamcellen beter door het eigen lichaam worden geaccepteerd dan stamcellen van andere bronnen.

Als deze methode daadwerkelijk goed werkt, zou dat veel mogelijkheden bieden. Er zouden namelijk meer cellen vervangen kunnen worden. Dit betekent dat er dus meerdere ziekten, afwijkingen en beschadigingen behandeld zouden kunnen worden.


Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry