Als je de oorzaak van je verdriet vergeet, kan je je slechter gaan voelen, niet beter.

Mensen met geheugenbeschadiging kunnen zich verdrietig voelen, zonder dat ze weten wat de oorzaak daarvan is. Dit suggereert dat emotie en geheugen niet zo nauw met elkaar zijn verbonden. Tot deze conclusie zijn wetenschappers gekomen als resultaat van een recent onderzoek.

Tijdens het onderzoek kregen vijf mensen met amnesie en vijf mensen zonder hersenbeschadiging fragmenten te zien van dramatische scènes uit films. Tien minuten later werd het geheugen van alle deelnemers getest. Het bleek dat de mensen met amnesie zich nog steeds verdrietig voelden, ook al konden ze zich de fragmenten niet meer herinneren. De deelnemers met een normaal functionerend brein voelden zich weer goed na die tien minuten.

Een mogelijke verklaring is dat de mogelijkheid om emotionele gebeurtenissen op te slaan zodat men er over na kan denken, de meeste verdrietige gevoelens helpt te verlichten.

De onderzoekers lieten ook grappige filmfragmenten zien aan de deelnemers. Ze ontdekten dat er een vergelijkbaar patroon was, maar minder duidelijk. Verdriet is een emotie die langer blijft hangen in mensen.

De resultaten bevestigen hoe belangrijk het is om respectvol om te gaan met mensen met geheugenbeperkingen, zoals mensen met Alzheimer. Zelfs als deze mensen zich niet herinneren dat ze slecht worden behandeld, kunnen ze zich nog steeds slecht voelen – en langer dan gezonde mensen.

Deze resultaten tonen ook aan dat het gebruik van medicatie of therapie om pijnlijke herinneringen te vergeten bij mensen met posttraumatisch stress stoornis het herstel in de weg kan zitten. Als mensen de herinnering niet hebben, kan de emotionele pijn verlengd worden.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry