Voor het eerst is de activiteit van spiegelneuronen in het menselijk brein waargenomen. Spiegelneuronen zijn de zenuwcellen die actief zijn niet alleen wanneer we een actie uitvoeren, maar ook wanneer we iemand anders de actie zien uitvoeren.

Neurowetenschappers denken dat dit ‘spiegelen’ het mechanisme is aan de hand waarvan we gedachten van anderen kunnen ‘lezen’ en waarmee we ons kunnen inleven in andermans gevoelens. Met spiegelneuronen kunnen we iemands pijn ‘voelen’, een vrolijke van een pijnlijke grijns onderscheiden, een zelfgenoegzame lach van een glimlach.

Er is echter nooit bewijs geweest voor het bestaan van spiegelneuronen. Wetenschappers hadden zo hun vermoedens en er was indirect bewijs, maar tot nu toe waren er geen concrete aanwijzingen.

Tijdens een recent onderzoek is voor het eerst de activiteit van spiegelneuronen in het menselijk brein waargenomen. De onderzoekers onderzochten meerdere regionen van het brein. Wetenschappers hebben tot nu toe aangenomen dat spiegelneuronen zich in ieder geval in de motorische regionen bevonden, maar voor dit onderzoek zijn ook visuele regionen onderzocht en delen die te maken hebben met geheugen.

De onderzoekers ontdekten dat de spiegelneuronen duidelijk actiever werden wanneer een persoon een taak uitvoerde en wanneer de persoon kon zien dat de taak werd uitgevoerd. Deze activiteit werd gemeten in de hersendelen betrokken bij beweging en het geheugen (iets wat nog niet eerder was gedaan).

De ontdekking bevestigt dat spiegelneuronen in meerdere delen in de hersenen aanwezig zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dit suggereert dat, aangezien verschillende hersendelen verantwoordelijk zijn voor verschillende functies, spiegelneuronen acties van andere mensen op een complexe en rijke manier spiegelen.

Omdat spiegelneuronen actief zijn zowel wanneer een actie wordt uitgevoerd als wanneer diezelfde actie wordt waargenomen, vermoedt men dat ‘spiegelen’ het neurale mechanisme is waarmee acties, intenties en emoties van andere mensen automatisch begrepen worden.

Deze ontdekking zou kunnen leiden tot een beter begrip van hersenafwijkingen, zoals autisme, waardoor mensen hun empathisch vermogen verliezen of niet kunnen ontwikkelen. Beter inzicht van de werking van spiegelneuronen zou kunnen helpen bij het ontwikkelen van een strategie om de afwijking te behandelen.


Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry