Een onderzoek naar hersenen van mensen ouder dan 80 jaar die mentaal nog helemaal scherp zijn, toont aan dat mentale achteruitgang en Alzheimer geen normaal gevolg is van ouderdom.

Naarmate het brein ouder wordt, ontwikkelt het ‘knopen’, genoemd naar de wirwar van zenuwcellen die in de loop van de tijd ontstaat. Deze knopen bevatten een abnormale vorm van een proteïne die zenuwcellen beschadigd en uiteindelijk doodt. Het aantal knopen neemt toe wanneer mensen ouder worden en zijn in extra grote aantallen aanwezig in de hersenen van mensen met Alzheimer.

Tot nu toe heeft men altijd aangenomen dat de toename van het aantal knopen in het brein te maken heeft het normale verouderingsproces, met pieken bij mensen met Alzheimer. Echter recent onderzoek heeft aangetoond dat er ook mensen zijn die immuun zijn voor het ontstaan van de knopen. Verder toont de studie aan dat knopen waarschijnlijk invloed heeft op cognitieve vaardigheden. Hoe minder knopen er in het brein aanwezig zijn, hoe beter het individu op cognitief niveau presteert.

Tijdens het onderzoek zijn de hersenen van negen ‘superbejaarden’, allen ouder dan 80 jaar, getest. De vrijwilligers werden onderworpen aan verschillende cognitieve testen. Hun prestaties bleken vergelijkbaar te zijn met mensen 30 jaar jonger dan zij.

Het is voor het eerst dat een studie zich richt op wat goed gaat met de hersenen tijdens het verouderen. Voorgaande studies richtten zich op de knopen en andere vervormingen, plaques genaamd. Dit onderzoek bestudeert de vraag waarom de hersenen van ‘superbejaarden’ nog zo gezond zijn.

Tijdens het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de ‘superbejaarden’ in twee groepen te verdelen waren. Eén groep bleek nauwelijks knopen te hebben ontwikkeld. De andere groep bleek wel knopen te hebben ontwikkeld, maar daar leken ze geen last van te hebben.

De volgende stap in het onderzoek is het verklaren waarom de ene groep nauwelijks knopen ontwikkelt en waarom de andere groep er geen last van lijkt te hebben. Men vermoedt dat factoren als omgeving, levensstijl en genetica invloed hebben. Het is niet ondenkbaar dat gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en het actief houden van het brein (door bijvoorbeeld te lezen of door kruiswoordpuzzels op te lossen) het brein gezond houden.


Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry