Onderzoekers hebben een sensoropstelling gebouwd waarmee waterstof peroxide moleculen kunnen worden waargenomen die uitgezonden zijn door levende cellen. Van dit molecuul is bekend dat het een rol speelt in de ontwikkeling van kanker.

Het is al langer bekend dat waterstof peroxide cellen en hun DNA beschadigt, maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat het molecuul ook een positieve rol speelt. Het blijkt dat het molecuul fungeert als een signaal tijdens de ontwikkeling van een cel doordat het onder andere de groei stimuleert.

In geval van kanker is de ontwikkeling van een cel verstoord en het lijkt erop dat waterstof peroxide daar ook een rol in speelt. Met behulp van de sensor kunnen onderzoekers inzicht krijgen in deze rol.

De sensor is in staat om enkele moleculen waar te nemen, waardoor de concentratie van die moleculen is te onderzoeken. De sensor is dusdanig effectief dat de onderzoekers al bezig zijn om varianten te maken die andere moleculen waar kunnen nemen. De eigenschap dat de sensor enkele moleculen kan waarnemen, maakt het uniek ten opzichte van andere onderzoeksmethoden.

Met behulp van de sensor hebben de onderzoekers de stroom van waterstof peroxide moleculen bestudeerd op het moment dat een cel bezig is met groeien of delen. Eén van de groeifactoren voor een cel is een stof genaamd EGF. Deze stof activeert een receptor, EGFR genaamd, waardoor de cel gaat groeien of delen. Het is de onderzoekers voor het eerst gelukt aan te tonen dat het niveau van waterstof peroxide verdubbelt wanneer EGFR is geactiveerd. Wat de rol van waterstof peroxide precies is in het groeiproces, is nog niet duidelijk. Men vermoedt dat het te maken heeft met een versterking van het EGFR signaal.

Verder hebben de onderzoekers huidkankercellen onderzocht. Van deze cellen wordt vermoedt dat de EGFR activiteit veel te hoog is. Met behulp van de sensor konden de onderzoekers aantonen dat de stroom van waterstof peroxide moleculen 10 keer zo hoog ligt als in normale cellen. Vanwege dit grote verschil zou de sensor gebruikt kunnen worden bij het opstellen van een diagnose van sommige kankersoorten.

De sensor biedt veel mogelijkheden. Er zouden specifieke moleculen mee waargenomen kunnen worden. Ook zou het mogelijk kunnen zijn om te zien waar de moleculen vandaan komen, bijvoorbeeld van een enzym verbonden met de celmembraan of diep vanuit de cel.


Bron: MIT


[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry