Neurologen zijn er steeds meer van overtuigd dat ons bewustzijn is te herkennen aan bepaalde hersenactiviteiten. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om uit te leggen wat ‘het bewustzijn’ is, maar het kan ook helpen aan te tonen of mensen bijvoorbeeld in vegetatieve toestand of in coma zich bewust zijn van hun omgeving.

‘Het bewustzijn’ is één van de mysteriën in de neurologie. In de basis draait het om de simpele vraag waarom we bewust worden van sommige gedachten en gevoelens, terwijl we ons niet bewust worden van andere. Is er één deel in het brein verantwoordelijk voor ons bewustzijn of is ons bewustzijn het resultaat van een complexe samenwerking van verschillende delen?

Er wordt tijdens studies steeds meer bewijs gevonden dat ons bewustzijn komt van een samenwerking tussen hersendelen. Volgens de huidige theorie wordt informatie lokaal in ons brein verwerkt afhankelijk van de zintuigen. Zo wordt bijvoorbeeld een beeld binnengekomen via de ogen verwerkt in de visuele cortex. Zolang het lokaal blijft, zijn we ons niet bewust van de gegevens. Echter, wanneer de informatie wordt doorgestuurd naar een groep neuronen die verdeeld liggen over verschillende hersendelen, dan worden we ons bewust van de informatie. Het resultaat is een enkele mentale interpretatie van de wereld opgebouwd uit informatie verkregen via de verschillende zintuigen. Tijdens het vormen van dit beeld worden tegenstrijdige stukjes informatie weggewerkt. In het Engels wordt dit de Global Workspace Theory genoemd.

Hersenonderzoek toont aan dat de verschillende hersendelen in verbinding met elkaar staan en dat deze verbindingen met name in de prefrontale, cingulate en pariëtale delen van de cortex dicht bij elkaar liggen. Deze delen in het brein zijn betrokken bij processen als plannen en redeneren. Daar waar de verbindingen samen lijken te komen zou de Global Workspace zich kunnen bevinden.

De theorie wordt ondersteund door de uitkomst van verschillende proeven. De hersenactiviteit is te meten met behulp van elektrodes. Tijdens verschillende testen op vrijwilligers konden onderzoekers hiermee zien welke hersendelen actief waren. De vrijwilligers werden op een dusdanige manier blootgesteld aan informatie, zodat niet alle informatie bewust geregistreerd zou worden. Wanneer de proefpersonen zich wel bewust waren van informatie, werden bepaalde hersendelen actief. Het bleek dat die delen actief werden waarvan gedacht wordt dat ze onderdeel zijn van de Global Workspace.

Verder ontdekten de onderzoekers dat er een vertraging plaatsvindt tussen het moment van waarneming en het moment van bewust registreren van de hersenen. Deze vertraging was al voorspeld. Het ligt namelijk voor de hand dat de informatie tijd nodig heeft om via lokale hersendelen in de Global Workspace terecht te komen. Bij onderzoek op mensen met hersenbeschadiging kwam naar voren dat de vertraging langer duurde. Dit komt omdat de informatie via een langere weg naar de Global Workspace moet reizen. Dit gegeven past precies in de theorie.

De elektrodes die gebruikt werden in de bovengenoemde proeven worden op het hoofd geplakt. In 2009 is er een vergelijkbare proef gedaan waarbij elektrodes konden worden gebruikt die geïmplanteerd waren in de hersenen van epilepsie patiënten. Deze geïmplanteerde elektrodes worden eigenlijk gebruikt als onderdeel van de behandeling van epilepsie, maar ze konden ook gebruikt worden ten behoeve van het experiment. De geïmplanteerde elektrodes kunnen veel nauwkeurigere informatie verschaffen met betrekking tot de hersenactiviteit.

De proef bevestigde de uitkomst van de vorige proeven met nauwkeurigere gegevens. De onderzoekers konden zich een beter beeld vormen van de locatie en de afmeting van de Global Workspace.

Een belangrijke vraag, vanuit klinisch oogpunt, is wat het verschil is tussen de hersenactiviteit met betrekking tot het bewustzijn van gezonde mensen en mensen met hersenbeschadiging. Hier is al enig onderzoek naar gedaan en de resultaten tonen aan dat mensen met bepaalde hersenbeschadigingen een lagere activiteit vertonen in het Global Workspace gebied. Deze kennis zou kunnen helpen bij het vaststellen van een diagnose in geval van bijvoorbeeld patiënten in vegetatieve toestand of in een coma.

Zowel op wetenschappelijk als op filosofisch vlak blijven er een hoop vragen bestaan op dit moment. De theorie van de Global Workspace moet verder onderzocht worden, maar de bewijzen die tot nu toe gevonden zijn, lijken de theorie te ondersteunen.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry