Het is wetenschappers gelukt om een leeg nanodeeltje te maken uit een plantvirus. Dit deeltje kan geprepareerd worden zodat het bruikbare chemicaliën met zich mee kan dragen en zodat het zich kan hechten aan kankercellen.

Het externe oppervlak van de nanodeeltjes kan worden bekleed met moleculen die ervoor zorgen dat het deeltje daar terecht komt in het lichaam waar het nodig is, voordat het deeltje zijn lading vrijlaat. De dragers zijn deeltjes van het Cowpea-mozaïek virus. Dit virus blijkt ideaal te zijn om biomateriaal op nanoschaal mee te ontwikkelen.

Bij conventionele behandelingen wordt de medicatie het lichaam ingespoten waarna het een weg door de bloedbaan moet vinden op zoek naar het doel, bijvoorbeeld een tumor. Dit heeft als gevolg dat de medicatie ook andere cellen kan beïnvloeden (en vaak beschadigen). Bovendien zorgt het natuurlijke afweersysteem van het lichaam er voor dat de concentratie van de medicatie verzwakt.

Wetenschappers zijn al langer op zoek naar mogelijkheden om de medicatie precies op de plek te brengen waar het nodig is. De moleculen waarmee de nanodeeltjes bekleed kunnen worden, binden zich alleen aan kankercellen. Hierdoor kunnen de nanodeeltjes het hele lichaam doorreizen op weg naar de tumor zonder dat er medicatie verloren gaat. Zodra de deeltjes zich hebben gehecht aan de kankercellen, wordt de medicatie vrijgelaten. Het voordeel is dat de medicatie effectiever wordt toegepast en dat de bijwerkingen minder zullen zijn.

Wetenschappers hebben al langer geprobeerd om plantvirussen te gebruiken, maar de resultaten waren niet voldoende. Om van een virus gebruik te kunnen maken, moet de inhoud van het virus (het deel dat negatieve effecten heeft op organismen) verwijderd worden. Hierdoor ontstaan er holle virusdeeltjes die vervolgens gevuld kunnen worden met bruikbare chemicaliën. Het verwijderen van de inhoud gebeurt met behulp van bestraling of een chemische behandeling. Echter tot nu toe was het nog niet gelukt om de volledige inhoud weg te werken. Er bleef altijd iets van het originele virus achter. Het was wetenschappers al wel gelukt om het oppervlak van de virusdeeltjes te bedekken met bruikbare moleculen.

Bij het Cowpea-mozaïek virus blijkt de inhoud wel volledig te verwijderen te zijn. Dit opent de deur voor nieuw onderzoek, want de wetenschappers weten nog niet wat er allemaal met het virus gedaan kan worden. Het virus heeft volgens de verwachtingen een enorm potentieel.

Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry