Recent onderzoek heeft aangetoond dat op het moment dat mensen een beslissing maken, de pupillen wijder worden.

Het is algemeen bekend dat pupillen wijder worden wanneer het donker wordt en wanneer er een stress situatie ontstaat, in welke situatie het verwijden onderdeel is van de ‘vecht of vlucht’ reactie. Het hormoon noradrenaline speelt een rol in deze reflex. Aangezien noradrenaline ook betrokken is bij de vorming van herinneringen en het maken van beslissingen, rees de vraag of het wijder worden van pupillen in verband gebracht kon worden met beslissingen maken.

Een groep vrijwilligers werd gevraagd een keuze te maken uit een serie getallen die ze te zien kregen. Terwijl de getallen voorbij kwamen werden de ogen bestudeerd. Door te letten op het wijder worden van de pupillen konden de wetenschappers met 62 tot 100% zekerheid zeggen welk getal gekozen zou worden.

Het blijkt dat noradrenaline de keuze vastzet in de hersenen. Dit impliceert dat je brein de keuze al heeft gemaakt voordat je het ook echt bewust maakt.

Er is wel een kanttekening te maken met betrekking tot deze conclusie. Pupillen worden ook wijder wanneer mensen opgewonden raken. De opwinding kan bijvoorbeeld komen, omdat je ziet wat je graag wil hebben. Het is dus niet helemaal zeker dat het maken van een keuze wordt waargenomen, maar een opwinding veroorzaakt door hetgeen dat men wil kiezen.

Toch hebben de onderzoekers hier rekening mee gehouden door in een variant van de proef een beloningsysteem op te nemen. Hier bleek de opwinding die ontstaat als anticipatie op de beloning geen rol te spelen. Maar zelfs al heeft het wijder worden van de pupillen geen direct verband met het maken van een beslissing, er is wel degelijk een verband.

Het voordeel van de conclusie van deze studie is dat relatief eenvoudig is waar te nemen wanneer mensen een keuze maken. De hersenactiviteit met betrekking tot beslissingen maken is ook waar te nemen met behulp van een MRI scanner, maar dat is erg omslachtig en duur. Met relatief eenvoudige en draagbare apparatuur is het mogelijk om de ogen te bestuderen. Dit biedt misschien de mogelijkheid om te communiceren met mensen die hersenschade hebben opgelopen of lijden aan een hersenafwijking, waardoor ze niet meer kunnen praten en waardoor hun gezichtsuitdrukkingen niet meer werken (zoals bij het locked-in syndroom).

Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry