Het blijkt dat er een opvallende overeenkomst bestaat tussen hoe het brein informatie interpreteert en hoe een wetenschapper dat doet. Bij goede wetenschap wordt eerst een hypothese geformuleerd waarna de wetenschapper deze hypothese gaat testen om te zien of het klopt met zijn of haar waarnemingen. Volgens recent onderzoek doet het brein iets vergelijkbaars. De studie laat zien dat het minder moeite kost voor het brein om iets voorspelbaars te registreren dan iets onvoorspelbaars.

Het is al langer bekend dat de primaire visuele cortex cruciaal is in de verwerking van informatie die via de ogen naar binnen komt. Dit deel in de hersenen brengt wat men ziet in kaart. De nieuwe studie, echter, heeft een gedetailleerder beeld kunnen krijgen van de hersenactiviteit, waardoor naar voren kwam dat er meer gebeurt. Het blijkt dat het brein niet wacht tot de signalen binnen komen. In plaats daarvan is het actief bezig om de signalen te voorspellen. Het gevolg hiervan is dat, wanneer het brein goed weet te voorspellen, het efficiƫnter kan reageren. Wanneer het de informatie verkeerd voorspelt, neemt de activiteit toe om er achter te komen waarom de voorspelling verkeerd was en om met betere voorspellingen te komen.

Dit impliceert bijvoorbeeld dat wanneer je op je werk komt en je ziet een collega, die altijd eerder aanwezig is dan jij, op zijn stoel zitten, dan heeft je brein weinig moeite om deze informatie, binnengekomen via de ogen, te verwerken. Echter, als je op diezelfde stoel je schoonmoeder ziet zitten, raken je hersenen in de war. Dit heeft niets te maken met of je wel of geen goede relatie hebt met haar, maar simpelweg met het feit dat je hersenen de visuele signalen verkeerd hadden voorspeld. Opeens moet je brein extra hard aan de slag om met nieuwe en betere voorspellingen te komen. Het impliceert dat ons brein net zoals een wetenschapper eerst een hypothese opstelt met betrekking tot wat er in de buitenwereld gebeurt.

De resultaten van deze studie zijn een belangrijke stap vooruit in het inzicht in hoe het brein omgaat met visuele waarneming. Dat het brein visuele waarneming actief probeert te voorspellen is een belangrijk nieuw gegeven. Tot nu toe werd namelijk aangenomen dat het brein passief visuele signalen verwerkt.

Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen hoe het voorspellen nu precies werkt, maar voor de neurowetenschap is er met deze studie weer een tipje van de sluier opgelicht met betrekking tot de werking van ons brein.

Bron: Max Planck Society

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.]

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry