Twee onderzoeksteams hebben onafhankelijk van elkaar het volledige genoom van patiënten gedecodeerd met als doel om de genetische oorzaak te vinden van de ziekten waar die patiënten aan lijden.

Een ziekte kan ontstaan door een mutatie in de genen. Sommige ziekten zijn het gevolg van een mutatie in één enkele gen, bij andere ziekten zijn meerdere gemuteerde genen betrokken. Het decoderen van genomen zorgt ervoor dat de mutaties aan het licht komen. De twee teams zijn erin geslaagd om de gemuteerde genen aan te wijzen die de ziekten veroorzaakten.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een grote vooruitgang in het diagnosticeren. Het in kaart brengen van het volledige genoom van de mens begint betaalbaar te worden. En de gevonden gegevens zijn dusdanig nauwkeurig dat ze klinisch bruikbaar zijn. Dit betekent dat artsen aan de mutaties in de genomen kunnen zien waar de oorzaak ligt van bepaalde ziekten. Hierop zouden ze een behandeling kunnen aanpassen. Het betekent ook dat, wanneer ze een gedecodeerd genoom van een baby hebben, ze van tevoren kunnen inschatten welke ziekte zich in iemand gaat ontwikkelen.

De ontdekkingen moeten wel nog verder uitgewerkt worden. Men was er tot nu toe van uit gegaan dat veelvoorkomende ziekten worden veroorzaakt door veel voorkomende mutaties. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Vervolgonderzoek is nodig om de soorten mutaties en hun overeenkomsten en verschillen te definiëren.

Wetenschappers verwachten dat de technologie van het in kaart brengen van genomen de komende jaren zal blijven verbeteren. Tevens zal het onderzoek goedkoper en daardoor toegankelijker worden voor meer mensen. Dit zal een enorme sprong vooruit zijn in de medische wetenschap.

Bron: New York Times

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry