Recent onderzoek heeft aangetoond dat een uurtje slapen tussendoor een zeer positief effect kan hebben op de hersenen. Sterker nog, een dutje tussendoor vergroot het leervermogen. Omgekeerd geldt dat hoe meer uren we wakker blijven, hoe slomer ons brein wordt. Slaap herstelt het brein niet alleen van langdurige waakzaamheid, maar, op neurocognitief niveau, verbetert het de capaciteit. Het blijkt dat de hele nacht doorstuderen – wat bijvoorbeeld veel studenten doen tijdens tentamenperioden – de mogelijkheid om nieuwe informatie op te nemen met 40% vermindert. Dit komt doordat het brein hersendelen uitschakelt wanneer het een slaaptekort heeft.

Tijdens het onderzoek werden 39 jongvolwassenen in twee groepen verdeeld. De ene groep zou tijd krijgen voor een middagdutje en de andere niet. ‘s Middags kregen alle deelnemers een studeeropdracht, bedoeld om de activiteit vast te stellen van de hippocampus – de hippocampus is het deel van de hersenen dat helpt om feiten op te slaan. Beide groepen hadden vergelijkbare uitkomsten.

Om 14.00 uur ging het slaapgroepje siësta houden, terwijl de andere groep wakker bleef. Later op die dag, om 18.00 uur, kregen alle deelnemers nog een studeeropdracht. Nu bleek er een duidelijk verschil te zijn ontstaan. De groep die wakker was gebleven presteerde slechter dan de groep die even had geslapen.

Deze ontdekking bevestigt de hypothese dat slaap nodig is om het korte termijn geheugen in de hippocampus op te schonen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe informatie. In 2007 was al vastgesteld dat informatie met betrekking tot feiten in de hippocampus wordt opgeslagen voordat het naar de prefrontale cortex van het brein wordt gestuurd, waarschijnlijk omdat daar meer opslagruimte is.

Het is goed te vergelijken met een e-mail inbox die vol zit. Nieuwe mail wordt net zolang gebounced tot alle op feiten gebaseerde e-mails uit de inbox naar een andere folder zijn verplaatst. Dan pas is er weer ruimte voor nieuwe informatie.

Volgens deze nieuwe studie geschiedt het proces van het opfrissen van het geheugen in een bepaalde fase van de slaap. Elektroencephalogram testen tonen aan dat dit opfrissen tijdens fase 2 non-REM slaap gebeurt. Deze fase vindt plaats tussen diepe slaap (non-REM) en de droomfase, bekend als ‘Rapid Eye Movement’ (REM).

Gemiddeld spenderen mensen de helft van de tijd van hun slaap in deze fase. Nu blijkt waarom deze fase zo belangrijk is. Slaap is complex en heeft een belangrijke functie.

Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry