Wetenschappers hebben een nieuwe onderzoeksmethode ontwikkeld waarmee de vroegste stadia van kanker ontdekt kunnen worden. De methode richt zich op het immuunsysteem van het lichaam. De onderzoekers hebben een microarray systeem ontwikkeld dat het bloed van de patiënt controleert op de aanwezigheid van een specifiek soort antilichamen, autoantilichamen genoemd. Tijdens proeven op kankerpatiënten bleek de methode goed te werken.

Het immuunsysteem produceert antilichamen wanneer er indringers in het lichaam zijn waargenomen. Deze indringers zijn antigenen zoals bacteriën of virussen. Echter, in sommige gevallen keert het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam. Dit gebeurt in het geval van bijvoorbeeld reumatoïde artritis, diabetes en kanker. Het immuunsysteem maakt dan autoantilichamen aan. In geval van kanker vallen de autoantilichamen bepaalde antigenen op het oppervlak van kankercellen aan.

Bepaalde kankersoorten zijn al door middel van bloedtesten te ontdekken, maar deze testen zijn onnauwkeurig. Het blijkt dat bepaalde antigenen soms ook gemaakt worden door gezonde cellen. Bovendien kunnen deze antigenen ook bij andere ziekten voor komen. Hier komt bij dat antigenen van tumoren in een vroeg stadium moeilijk te vinden zijn, omdat ze in een lage concentratie in het bloed meestromen en door de lever relatief snel worden verwerkt.

Het immuunsysteem produceert autoantilichamen zodra tumor antigenen gevonden zijn. Dit gebeurt al bij lage concentraties van die antigenen. Het immuunsysteem zorgt voor een ruime hoeveelheid autoantilichamen om de aanval in te kunnen zetten en deze worden niet meteen door de lever afgebroken, dus ze blijven langer in het bloed rondstromen. Hierdoor zijn ze relatief makkelijk te ontdekken. De onderzoekers hebben nu een test ontwikkeld waarmee bepaalde aan kanker gerelateerde autoantilichamen opgemerkt kunnen worden.

Er is een bepaald soort antigen dat bij veel kankersoorten in het bloed aanwezig is. Dit is het mucine antigen. Echter, dit mucine antigen kan ook voorkomen in omstandigheden zonder kanker. Door het mucine antigen van een kankereigenschap te voorzien, simuleerden de wetenschappers de aanwezigheid van kanker, waardoor een reactie van autoantilichamen werd veroorzaakt. Dit is gelukt door mucine antigenen te koppelen aan bepaalde moleculen die voorkomen op het oppervlak van kankercellen.

In een microarray werden synthetisch gemaakte mucine antigenen, gekoppeld aan kanker gerelateerde moleculen, vastgemaakt aan het oppervlak. Vervolgens werden de serums van drie groepen kankerpatiënten door het microarray geleid. De achterliggende gedachte was dat de serums autoantilichamen moeten bevatten. In 20 tot 30 procent van de serums van de kankerpatiënten werden autoantilichamen ontdekt en niets werd gevonden in de serums van gezonde mensen.

De test is niet waterdicht, maar geeft wel een sterke indicatie. Een positieve uitslag moet artsen waarschuwen om verder te onderzoeken. De ontwikkeling van de methode is weliswaar nog in een beginfase, het heeft potentieel. Het is zeer goed toepasbaar in een klinisch laboratorium. Vervolgonderzoek kan zich richten op andere tumor specifieke antigenen. Ook moet gekeken worden naar het verschil tussen goedaardige en kwaadaardige kankersoorten. De verwachting is dat in de nabije toekomst kanker in een vroeg stadium ontdekt kan worden met behulp van een simpele bloedtest.

Bron: Technology Review
[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry