Als het lukt om endotheliale cellen na te maken, dit zijn de cellen waar alle cellen in het bloedvatenstelsel uit ontstaan, dan kan dat een grote vooruitgang betekenen voor de groei van weefsel en de ontwikkeling van regeneratieve medicatie. Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee ze eerst endotheliale cellen kunnen markeren en vervolgens de productie van deze cellen kunnen verhogen. De cellen zouden bloedvaten kunnen creëren in gekweekt weefsel of direct toegediend kunnen worden in patiënten om beschadiging na een hartaanval te repareren, waardoor beschadigde organen weer van bloed kunnen worden voorzien.

Ons lichaam bevat miljarden endotheliale cellen. Deze zitten aan de binnenkant van de bloedvaten. Ze zorgen ervoor dat het bloedvatenstelsel gezond blijft, ze controleren de bloeddruk, ze lossen bloedproppen op, en ze vormen nieuwe bloedvaten. Wetenschappers hadden al ontdekt hoe embryonische stamcellen in endotheliale cellen veranderd kunnen worden, alleen tot nu toe was die methode nog niet efficiënt. Het bleek moeilijk te zijn om de cellen die waren veranderd in endotheliale cellen deze nieuwe vorm te laten behouden. Bovendien kon de verandering niet op grote schaal gereguleerd worden.

De voorgaande methoden produceerden ongeveer 0,2 endotheliale cellen voor elke embryonische stamcel. De nieuwe techniek produceert 7 endotheliale cellen voor elke stamcel. Wanneer deze gedifferentieerde cellen werden geïnjecteerd in muizen, vormden ze kleine capillairachtige structuren.

De nieuwe methode heeft twee belangrijke kenmerken. Eerst hebben de wetenschappers een manier gevonden om endotheliale cellen te identificeren in kweekjes van differentiërende embryonische stamcellen. Er is een bepaald gen dat alleen in endotheliale cellen voorkomt. Doormiddel van een bepaalde proteïne dat groen fluoresceert wanneer dit gen actief is, vallen endotheliale cellen direct op te midden van andere soorten cellen.

Vervolgens dienden de wetenschappers een type molecuul toe dat ervoor zorgt dat endotheliale differentiatie verbetert. Als dit toedienen op de juiste manier gebeurde, verhoogde de productie van endotheliale cellen 36 keer.

De toename van de productie is belangrijk. Om de methode klinisch toepasbaar te maken, moet de productie van vervangende cellen tussen de 20 tot 50 miljoen liggen. Het nieuwe protocol is een belangrijke stap vooruit.

De wetenschappers willen nu onderzoeken of de gekweekte endotheliale cellen in dieren daadwerkelijk bloedbanen kunnen herstellen of zelf nieuwe bloedbanen kunnen vormen. De onderzoekers willen ook proberen endotheliale cellen te kweken in een soort driedimensionaal schavot, waarin het milieu van een menselijk lichaam kan worden nagebootst. Het is dan de bedoeling dat de endotheliale cellen zich ontwikkelen tot functionerende bloedvaten.

De gezondheid van het hele lichaam is afhankelijk van de bloed toe- en afvoer. Als het wetenschappers lukt om zelf bloedvaten te creëren, kan dit mogelijk leiden tot nieuwe behandelmethoden voor verschillende verwondingen en ziekten.

Bron: Technology Review

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry