De amygdala is het deel van de hersenen waar angst en spanning wordt verwerkt. Maar de amygdala blijkt niet alleen te werken. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het deel van het brein bekend als de prelimbische cortex ook een rol speelt.

Onderzoekers hebben ontdekt dat muizen die een onderontwikkelde prelimbische cortex hebben, moeite hebben met het onthouden van situaties die angst inboezemen. Deze ontdekking kan helpen bij het verbeteren van diagnoses en behandelingen van angststoornissen, zoals het post traumatisch stress syndroom en fobieën.

De proteïne BDNF (brain-derived neurotrophic factor) zorgt ervoor dat zenuwcellen met spanning om kunnen gaan en dat ze nieuwe verbindingen kunnen maken. In bepaalde hersendelen, zoals de amygdala, blijkt dat wanneer de werking van BDNF wordt onderbroken, de hersenen moeite hebben met het vastleggen van angst herinneringen. Sommige varianten van het menselijk gen voor BDNF lijken de kans op angststoornissen te vergroten en zelfs de anatomie van de prelimbische cortex te veranderen.

De prelimbische cortex is onderdeel van de mediale prefrontale cortex dat belangrijk is voor het reguleren van emotie zowel in knaagdieren als in mensen. Er is nu steeds meer bewijs dat deze regionen slecht functioneren of zelfs overactief zijn bij mensen met angststoornissen.

Tijdens een experiment op muizen die het BDFN gen mistten in de prelimbische cortex, bleek dat de muizen moeite hadden om te onthouden waar ze bang voor moesten zijn. De muizen kregen eerst een toon te horen waarna ze een elektrische schok kregen. Zo leerden de muizen de toon te vrezen. De gemuteerde muizen werden bang voor de toon. Echter, wanneer de muizen die toon een uur of een dag lang niet meer hoorden, waren de meesten vergeten wat de toon betekende. Niet gemuteerde muizen die een virus toegediend kregen waardoor het BDNF gen in de prelimbische cortex werd uitgeschakeld, vertoonden vergelijkbare karakteristieken.

De ontdekking is belangrijk om te begrijpen hoe BDNF belangrijk is voor neurale plasticiteit, leren en geheugen. De conclusie van de studie suggereert dat wanneer de neurale plasticiteit in specifieke hersendelen wordt voorkomen, het grote gevolgen heeft op het emotionele geheugen. Het wordt steeds duidelijker in de neurowetenschap dat de prefrontale cortex een belangrijke rol speelt samen met de amygdala en de hippocampus met betrekking tot emoties. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.