Een genetische variant, eerder in verband gebracht met lang leven door bescherming van het hart- en bloedvatensysteem, lijkt ook te beschermen tegen de ontwikkeling van Alzheimer en andere dementiesoorten.

Uit het onderzoek is gebleken dat mensen die over de genetische variant beschikken 70 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van Alzheimer of andere dementiesoorten. Het lijkt erop dat er steeds meer bewijs wordt gevonden dat factoren die het hart- en bloedvatensysteem beschermen ook beschermen tegen dementie. De resultaten van verschillende onderzoeken zijn niet eenduidig, dus deze conclusie is niet definitief.

De studie heeft aangetoond dat de variant zorgt voor een hoge productie van een bepaalde proteïne, HDL genaamd, maar het is nog niet duidelijk op wat voor manier het in de hersenen gezond verouderen promoot. Een theorie gaat ervan uit dat het te maken heeft met een betere doorbloeding van de hersenen. Eén van de eerste veranderingen bij dementie is namelijk een verslechtering van de doorbloeding.

De farmaceutische industrie is al medicatie aan het ontwikkelen die de invloed van de genetische variant nabootst met als doel om hartziekten te voorkomen. Onderzoekers zijn er lang van uit gegaan dat een verhoogde dosis HDL het hart beschermt, ofschoon deze aanname niet onweerlegbaar vast staat. Uit de resultaten van deze nieuwe studie blijkt dat de cognitieve effecten van dit soort medicatie ook onderzocht moeten worden. Als de conclusie van de studie klopt, heeft de medische wereld er een nieuw medicijn bij dat beschermt tegen dementie. En dat is hard nodig, aangezien door de vergrijzing van de bevolking het aantal mensen met Alzheimer of een andere dementiesoort zal toenemen. Bron: Technology Review

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.