De vooronderstelling dat honger voedsel er aantrekkelijker uit laat zien, wordt algemeen aangenomen: honger maakt rauwe bonen zoet. Eerder onderzoek heeft gesuggereerd dat het zogenaamde hongerhormoon ghreline, dat door het lichaam wordt aangemaakt wanneer het honger heeft, dusdanig invloed op het brein heeft dat het dit gedrag veroorzaakt. Nieuw onderzoek lijkt aan te tonen dat ghreline ook een rol speelt op het gedrag dat sommige mensen lekker voedsel blijven eten terwijl ze al vol zitten.

De studie laat zien dat er situaties kunnen zijn waarin we gedreven worden om lonend voedsel te zoeken en te eten, ook al zitten we vol, met als enige reden omdat ons brein ons zegt dat we dit moeten doen. Het hormoon ghreline is al eerder in verband gebracht met het versterken van lonende en fijne gevoelens die men krijgt van cocaïne of alcohol. Nu denkt men dat er een vergelijkbaar verband ligt tussen ghreline en eten.

Beloningen kunnen algemeen gedefinieerd worden als dingen die ons beter laten voelen. Ze geven ons een goed gevoel en ze motiveren ons om te werken om het te behalen. Bovendien helpen ze ons om het geheugen te reorganiseren, zodat we ons herinneren hoe we het kunnen krijgen. Lekker voedsel is in feite een beloning, omdat het ons beter laat voelen. We genieten van het eten.

Tijdens een onderzoek op twee groepen muizen die al gegeten hadden, waarbij de ene groep ghreline kreeg toegediend en de ander niet, bleek dat de muizen met extra ghreline meer aangetrokken waren tot lekker voedsel dan de andere muizen. Bovendien bleek dat de muizen met extra ghreline meer moeite deden om lekker voedsel te bereiken. Verder hadden onderzoekers bij een aantal muizen het effect van ghreline geblokkeerd. Deze groep bleek juist minder te zijn aangetrokken tot lekker voedsel. De onderzoekers denken dat de muizen ertoe werden aangespoord om het lekkere voedsel, oftewel de beloning, te proberen te krijgen door het hormoon ghreline.

Mensen en muizen hebben dezelfde soort hersencel verbindingen en hormonen. Ook hebben de zogenaamde ‘genotscentra’ in het brein een vergelijkbare architectuur. Verder is het gedrag van de muizen in deze studie overeenkomend met het genot en beloning zoekende gedrag waargenomen bij andere dieren in studies met betrekking tot verslaving. Het is dus aannemelijk dat ook bij mensen het hormoon ghreline ervoor zorgt dat we blijven eten ook al zitten we vol.

De volgende stap is het vaststellen welke neurale circuits in de hersenen de activiteit van ghreline reguleert. Bron: Science Daily

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.