Een endoscoop uitgerust met een infrarood laser en een klein spiegeltje zou in de toekomst artsen kunnen helpen bij het diagnosticeren van vroege tekenen van kanker en andere ziektes en het zou kunnen helpen bij chirurgie. Een onderzoeker heeft een prototype ontworpen dat tot twee millimeter onder het oppervlak van weefsel hoog resolutie, drie dimensionale beelden kan vastleggen op video snelheid.

Bij de huidige endoscopie wordt een lange dunne draad uitgerust met een camera via de luchtweg of via de gastro-intestinale weg bij de patiƫnt ingebracht. De beelden die direct te zien zijn op een monitor kunnen ontstekingen, interne bloedingen, zweren en tumoren laten zien op de oppervlakten van weefsels.

Veel kankersoorten beginnen echter vlak onder het oppervlak te ontwikkelen. Met de nieuwe endoscoop zou het dus eerder gezien kunnen worden. Een mogelijke andere toepassing is chirurgen beter inzicht geven van het weefsel dat ze moeten opereren. Bij het wegsnijden van een tumor zou een chirurg kunnen zien hoe diep hij moet snijden.

In plaats van met een camera is de nieuwe endoscoop uitgerust met een laser en een klein spiegeltje. Het kan laag voor laag een drie dimensionaal beeld vormen met microscopische resolutie. De technologie is erop gebaseerd dat verschillende weefselsoorten, zoals kanker ten opzichte van normaal weefsel, licht verschillend reflecteren. De technologie bestaat al langer, maar de benodigde apparatuur is groot en heeft veel stroom nodig. De uitdaging bij de nieuwe endoscoop is dan ook het op schaal verkleinen van de technologie geweest.

Het prototype is op dit moment nog te groot, maar er wordt onderzocht om het apparaat verder te verkleinen. De endoscoop is nu nog te groot om bij mensen te gebruiken, maar men is op de goede weg. Bron: Technology Review

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.