Een nieuwe studie op fruitvliegjes toont aan dat de levensverlengende eigenschappen van calorie beperking in diëten waarschijnlijk niet alleen ligt aan de vermindering van het aantal calorieën, maar ook aan precies de juiste mix van proteïne bouwstoffen, aminozuren genaamd. De nieuwe studie zou wetenschappers moeten doen aansporen om te herevalueren of het de hoeveelheid calorieën of de voedingstofsamenstelling is die belangrijk is voor de levensverwachting en de gezondheid.

Het is bewezen dat calorie beperking – een dieet dat weinig calorieën bevat, maar een gezonde hoeveelheid voedingstoffen – de levensverwachting verlengt van fruitvliegjes, wormen, muizen, honden, bavianen en andere organismen. Rijke voedingstof- / laag caloriediëten verbeteren ook bij mensen de gezondheid, maar wetenschappers hebben nog niet kunnen vaststellen of het tevens de levensverwachting verlengd.

Het nadeel van laag caloriediëten is dat het bij veel dieren de voortplanting negatief beïnvloed. Dit is een instinctieve reactie. Als de voedselvoorziening slecht is, is de kans klein dat nakomelingen het gaan overleven, dus wordt de voortplanting gestopt. Als de voedselvoorziening weer aantrekt, wordt de voortplanting ook weer opgepakt.

Tijdens de studie hebben onderzoekers ontdekt dat vrouwtjes bij fruitvliegjes die een laag calorie dieet krijgen inderdaad langer leven, maar minder eitjes leggen. Echter, wanneer een essentieel aminozuur, methionine genaamd, aan het dieet wordt toegevoegd, dan leven ze niet alleen langer, maar blijft de ei productie op normaal niveau.

Eerdere studies hebben aangetoond dat vermindering van de hoeveelheid methionine in een normaal dieet de levensverwachting verlengd. Hieruit blijkt dat er een precair evenwicht is: in een laag calorie dieet is veel methionine goed, in een hoog calorie dieet is weinig methionine goed.

Het is niet zeker of en hoe de gegevens van deze studie van toepassing zijn op zoogdieren, maar het toont wel aan dat er meer speelt dan alleen de hoeveelheid calorieën in een gezond dieet. Bron: Science News

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.