IBM wetenschappers hebben een siliconenchip ontworpen die veel verschillende ziekten kan diagnosticeren. De chip heeft beduidend minder monster volume nodig en is aanzienlijk sneller dan huidige diagnostische testen. Bovendien is de chip draagbaar en makkelijk te gebruiken.

Er is zo weinig monster volume nodig en de resultaten van de test komen zo snel dat een arts direct na bijvoorbeeld een hartaanval een diagnose kan stellen en over een te volgen plan van aanpak kan beslissen. Waardevolle minuten kunnen hierdoor gespaard worden.

De chip maakt gebruik van de capillaire werking van vloeistof. De chip, van 1 bij 5 centimeter groot, bevat micrometer brede kanalen. Door een kleine hoeveelheid bloed of serum op de juiste plek op de chip te plaatsen (één microliter is voldoende), zorgt de capillaire werking ervoor dat de vloeistof via de kanalen door de chip heen stroom. De binnenkant van de chip is zo ontworpen dat het antistoffen kan herkennen, wat naar buiten toe zichtbaar kan worden gemaakt. De kanalen vormen een speciaal netwerk dat verstopping en het ontstaan van luchtbelletjes voorkomt, wat de meting nauwkeuriger maakt.

De diagnostische chip is tot nu toe alleen op hartziekten getest, maar de wetenschappers geloven dat het ook mogelijk is om andere ziekten te diagnosticeren. De belangrijkste aanpassing is dat er andere stoffen in het lichaam herkend moeten worden. Het moet mogelijk zijn om kanker, virussen, bacteriën en zelfs chemische stoffen te herkennen. De laatste eigenschap kan zorgen voor controle op biologisch of chemisch gevaar. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.