Het placebo effect bestaat echt. Het vermogen om pijn te verdoven is gelokaliseerd in de ruggenmerg. Dit geeft hoop voor het ontdekken van nieuwe manieren om bijvoorbeeld chronische pijnen te behandelen.

Onderzoekers hebben deze ontdekking gedaan door bij vrijwillige proefpersonen de activiteit te meten in het ruggenmerg terwijl hun onderarmen pijnlijk verwarmd werd. De meting werd gedaan met behulp van een aangepaste fMRI-scanner. De armen van de proefpersonen werden van tevoren behandeld met twee crèmes. Eén crème was een nep pijnbestrijder. De andere crème werd gebruikt als controle op de proef. De proefpersonen werden wijs gemaakt dat de pijn bestrijdende crème effectief was. Het bevatte echter geen werkende ingrediënten. Toch bleek dat de crème de neurale activiteit dat pijn weergeeft deed verdwijnen.

De onderzoekers weten niet precies hoe het zenuwstelsel reageert. Ze vermoeden dat hogere hersengebieden ook een rol spelen. Nu ze hebben ontdekt wat het kenmerk is van het verlichten van placebo pijn, kunnen ze het gebruiken om behandelingen te ontwikkelen, cognitief dan wel chemisch, die beter gebruik maken van geloof. Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.