Dit is een herdruk van nieuwsbrief #132 dinsdag 15 januari 2008.

Het klinkt een beetje als het tegenovergestelde van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), worst case planning. NLP staat toch bekend als positief denken. Dat is niet helemaal waar omdat het meer gaat om je goed voelen, dan positief denken, maar toch. Wat doet dan iets wat zo negatief klinkt als “worst case planning” binnen het kader van zoiets positiefs als NLP? Dat ga ik proberen uit te leggen.

Om het goed te vatten is het belangrijk om eerst te kijken naar de rol van het nu. Worst case planning gaat overduidelijk over de toekomst. Maar de eerste vraag die je je moet stellen is: “Moet je je wel druk maken over de toekomst?” Want op een bepaalde manier zou het grootste deel van je leven moeten gaan over je nu goed voelen. Dat is veel belangrijker dan een fantastisch en succesvol leven te plannen. Maar laten we er gemakshalve vanuit gaan dat je met NLP je nu al goed genoeg voelt om je de rest van je leven vorm te geven. Want als je je eenmaal in het nu goed voelt, dan is het denk ik toch verstandig om ook je toekomst te plannen. Als is het maar omdat je dan meer uit het leven haalt, dan wanneer je alleen maar passief afwacht wat je overkomt.

NLP heeft daar duidelijk ideeën over. Je plant je toekomst in beelden zodat je onbewustzijn weet wat de bedoeling is en de hele dag in duizenden onbewuste mini-beslissingen dit waar kan gaan maken. Alleen de keuzes die je maakt voor wat je jezelf over de toekomst gaat inbeelden, moet je in grote mate bepalen door gebruik te maken van “worst case planning”. Als je plannen maakt, bedenk dan wat het meest verschrikkelijke is dat je redelijkerwijs zou kunnen overkomen. Een plan is pas een goed plan als je tevreden kan zijn met de meest slechte uitkomst.

Laat ik dat nog eens in detail herhalen, want mijn ervaring is dat de meeste mensen de clou missen als ze dit voor het eerst horen. Wat je moet doen, is dat het meest slechte scenario van je plannen, nog steeds zo leuk is dat je het met plezier zou willen doen. “Worst case planning” betekent niet meer dan het slechts denkbare scenario. Dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Bij een goed plan is het slechts denkbare scenario nog steeds een gunstig resultaat voor je. Dus stel dat je bijvoorbeeld een onderneming wil starten, en stel dat het slechts denkbare scenario is dat het helemaal niets wordt, maar dat je dan in loondienst kan gaan bij je grootste klant, dan is dat een goed plan. Rekening houdend met de slechts uitkomst is het toch nog goed. Op die manier past “worst case planning” prima binnen NLP.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.