Dit is een herdruk van nieuwsbrief #131 Maandag 7 januari 2007.

Het mooie van mijn werk is dat het ook zoveel voldoening geeft. Ik heb nu net een paar weken het rustig aangedaan, maar gelukkig beginnen eind deze week de normale werkzaamheden weer. Ik kijk er echt naar uit om weer met mensen aan de slag te gaan en te zien hoe ze verder komen in hun leven. Leuk als je zoveel energie van je werk krijgt. Toch mist er iets in mijn werk, namelijk de inhoud. Als ik met een cliënt gewerkt heb en ik kom na een succesvolle dag thuis, dan vraagt mijn vriendin steevast: “Wat was er hand?”

“Geen idee.” antwoord ik dan. En ik weet het ook echt niet, want NLP werkt met zogenaamde “secret therapy”. Mensen werken aan hun eigen leven zelf in hun eigen hoofd, met hun eigen gevoel en hun eigen voorstellingen en gedachten. Als NLPer hoef ik niet te weten wat er aan de hand is, zolang iemand maar leert om op een positieve manier informatie in zijn brein te verwerken in plaats van negatieve informatie. Zo ook bij het Enneagram. In plaats van mensen in een hokje te stoppen, gaat het Enneagram vooral over je eigen persoonlijke stijl. De vorm als het ware die je aan het leven geeft.

En zo is het maar goed ook, want uiteindelijk wil je toch vooral de inhoud van je leven zelf bepalen. Wat NLP en het Enneagram doen is je de vaardigheden en technieken geven om zelf het leven te leiden dat je werkelijk wilt. Vandaar dat ik hier ook veel aandacht aan besteed in de opleiding. Des te meer dat ik zeer blij was met de volgende reactie van een deelnemer van de afgelopen NLP Master Practitioner:

“Ik heb het verschil met andere opleidingen mogen proeven en mogen ervaren dat ik me bij tijdens jouw training het beste op mijn gemak voelde, je leerde me gewoon mezelf te zijn en niet teveel na te denken. Dit klinkt zo eenvoudig, maar het vertrouwen in mezelf met mijn eigen capaciteiten (ik weet wel dat ik goed ben) stond soms lijnrecht tegenover dat wat anderen van mij verwachten (vasthouden aan theorie, stappen volgen etc.). “

Dat is precies waar het echt om draait. De goede manier om NLP en het Enneagram te leren is om al deze methoden en technieken in je onbewuste te installeren. Zodat je al die technieken en methodes gewoon weer bewust kan vergeten omdat ze onbewust automatisch toegepast worden. Zodat jij weer honderd procent bezig kan zijn met waar het echt om draait, namelijk: de inhoud van je leven.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.