Dit is een herdruk van nieuwsbrief #119 oorspronkelijk verzonden op zaterdag 29 september 2007

Ons brein functioneert op basis van de vijf zintuigen. Alleen door middel van de vijf zintuigen kan ons brein iets over de wereld kennen. Of we zien iets, horen iets, proeven iets, ruiken iets of voelen iets. Voor de meeste mensen zijn geur en smaak zulke onbewuste processen dat ze moeilijk terug te halen zijn. Denk maar eens na over lekkere geuren van vroeger, dan komt er meestal minder in je op dan wanneer je terug denkt aan een prachtig moment op een vakantie.

Het draait dus voornamelijk om wat je brein zoal hoort, ziet en voelt. De meeste mensen zijn in een van deze drie zintuigen goed, in eentje slecht en eentje zit tussen goed en slecht in. Het zintuig waar je het beste in bent dat is vaak hoe je eventuele problemen ervaart. Ben je goed in inbeelden dan kun je bijvoorbeeld goed voorstellen wat er allemaal mis kan gaan. Ben je goed in voelen dan zie je misschien niet zo veel, maar voel je het wel als er iets aan de hand is.

De oorzaak van problemen ligt meestal in het zintuig dat er precies tussen in zit. Omdat het niet je beste zintuig is, heb je onvoldoende grip op om het probleem makkelijk op te lossen. Terwijl het ook weer niet zo onbewust is dat je er überhaupt niets van merkt. Dus eigenlijk kun je zeggen dat je brein gerund wordt door het zintuig waar je net niet goed genoeg in bent. Dat biedt dan ook meteen openingen, want met Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) kun je ervoor zorgen dat je er beter in wordt om dat zintuig onder controle te krijgen. Met specifieke technieken pak je dan de problemen aan en zorg je ervoor dat je je beter gaat voelen, want uiteindelijk telt alleen het gevoel.

Ik kan niet van tevoren weten op welk zintuiglijk vlak jij het beste met NLP aan de slag kan gaan. Vandaar dat ik bij alles wat ik doe ik altijd voor elk van de drie belangrijke zintuigen iemand een techniek aan leer. De gevoel-omdraai technieken voor nare gevoelens. De zwart/wit terugspoel techniek voor vervelende beelden en de vreemde stemmetjes technieken voor negatieve gedachten

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.