Zo mijn vakantie staat voor de deur, vandaar dat ik mij afvroeg wat lijkt me nu leuk om in de vakantie te doen behalve reizen en mijn nieuwe boek afschrijven. Het antwoord is om drie workshops te geven over onderwerpen waar ik me mee bezighoud, maar die tot nu toe meestal minder sterk naar voren komen. Maar omdat het vakantietijd is en hopelijk mooi weer, wil ik het wel op voor mij een heel ontspannende manier doen. Vandaar dat het drie lezingen annex workshopjes geworden zijn op drie woensdagavonden in juli van acht uur 's avonds tot tien uur 's avonds in Centrum de Roos in Amsterdam.

Woensdag 16 juli: NLP en Nietzsche

Nietzsche is een van de bronnen waarop Robert Anton Wilson zich baseert voor het ontwikkelen van zijn ideeën. De vroege Nietzsche noemt zichzelf dan ook psycholoog in zijn meesterwerk “Menschlich alzu Menschlich”. Als filosoof ben ik het meest verwant aan de vroege Nietzsche. Veel van dit werk van Nietzsche leest als een soort proto-NLP in wording. Interessant is dan ook dat Freud, of zoals Richard Bandler hem noemt: Sickman Fraud, vooral in zijn werk probeert om de ideeën van Nietzsche onschadelijk te maken. Met het wetenschappelijke bewijs dat Freud's ideeën kant nog wal raakten, betekent dat voor mij dat het werk van Nietzsche weer actueel wordt. Immers, de weerlegging van Nietzsche door Freud is weerlegt.

Het mooie, maar misschien ook moeilijke aan Nietzsche is dat hij schrijft in aforismen. Korte stukjes waarin hij op zeer humoristische wijze weergeeft hoe je je het beste kunt gedragen ten opzichtte van een veelheid van onderwerpen. Tijdens de lezing haal ik die aforismen die het dichtsbij NLP liggen naar voren. Maar ik ga nog een stap verder en betrek ook Nietzsche's “Also Sprach Zarathustra” waarin Nietzsche aangeeft dat je je leven niet waar moet maken, maar juist mooi moet maken. De zelfstandige mens blijkt de kunstenaar te zijn, de poëet die niet alleen voor zichzelf leeft, maar vanuit die kracht ook nieuwe waarden schept. Ik ga laten zien hoe ik denk dat dat ook precies is wat je als NLPer doet.

Wanneer je dit mee wilt maken, bestel dan een kaart met de onderstaande bestelknop. De drie zomerlezingen zijn inhoudelijk aan elkaar verbonden en de een borduurt voort op het werk van de ander. Wil je naar alle drie de zomerlezingen dan is het mogelijk om een passe-partout te bestellen. De andere twee onderwerpen zijn:

2-7-2008: NLP en RAW's Kwantum Psychologie – NLP op basis van Einsteins relativiteitstheorie en de quantum mechanica.
30-7-2008: NLP en Magie – Over het modelleren van oude magische rituelen waarmee mensen vroeger grip op emoties kregen

Na je bestelling ontvang je een PDF bestand met daarin een boekenlijstje zodat je je kunt inlezen mocht je dat willen. Overigens zijn de lezingen prima te volgen zonder de boeken gelezen te hebben. Ik heb de boekenlijst ook geupload naar NLP Kring Nederland en in het NLP archief gezet.

De opname van deze bijzondere lezing is online beschikbaar in de TIOUW club. De opname duurt twee uur.
Categories: NLP & Enneagram trainingen, cursussen en opleidingen

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.